Külföld

Osztrák akadály a török EU-csatlakozás előtt

admin
admin

2005. 09. 30. 13:01

Ha a vasárnapi rendkivüli találkozóig sem sikerül meggyőzni az osztrákokat, elhalasztják Törökország uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások hétfőre tervezett kezdetét. Hétfőn dől el Horvátország sorsa is.

Bár a 24 tagállam elfogadta a tárgyalási alapokat, a török keretszerződés előkészítése mégis zsákutcába jutott, mert Ausztria azt követelte, hogy a teljes jogú tagság mellé kínáljanak szűkebb alternatívát Ankarának. Ez egyfajta “kiemelt partnerséget” jelentene, amely például nem jogosítaná fel a törököket a nagy EU-alapokból való részesedésre. Ankara ezt az úgymond “másodosztályú” besorolást azonban nem hajlandó elfogadni.

A britek – akik a török EU-csatlakozás legfőbb támogatói közé tartoznak – továbbra is azon az állásponton vannak, hogy ragaszkodni kell ahhoz a tavaly decemberi EU-csúcson kialakított egyezséghez, mely Törökország teljesjogú tagságát mondja ki. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök szerint a folyamat még sínen van, ugyanakkor Abdula Gul külügyminiszter úgy nyilatkozott, nincs értelme a tárgyalásokra öszpontosítani addig, amíg nincs Ankara számára is kielégítő keretszerződés.

A soros EU-elnök, Nagy-Britannia vasárnapra összehívta a 25-ök rendkívüli külügyminiszteri tanácskozását Luxemburgba, hogy konszenzusra jussanak, és október 3-án valóban elkezdődhessenek a csatlakozási tárgyalások Törökországgal.

Hétfő reggel a Horvátország ügyében illetékes EU-ötösfogat is tanácskozik amely három tagállamból, az Európai Bizottság képviselőjéből, valamint Javier Solana külpolitikai főképviselő hivatalából áll. A horvát EU-csatlakozási tárgyalásoknak már márciusban meg kellett volna kezdődniük, de az EU az utolsó pillanatban visszalépett, mondván, hogy Zágráb nem működik együtt teljes körűen a jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel. Az Európai Unió továbbra is a csatlakozás feltételeként szabja Ante Gotovina tábornok kiadatását.

Magyarország fenntartás nélkül támogatja Törökország európai uniós törekvéseit, ugyanakkor abszurd lenne, ha korábban kapna lehetőséget a tárgyalások megkezdésére, mint Horvátország – mondta csütörtökön Somogyi Ferenc. A külügyminiszter szerint Horvátország felkészültsége abszolút indokolná, hogy az EU megkezdje vele a csatlakozási tárgyalásokat. Ez nem jelenti azt, hogy megkérdőjeleznénk a háborús bűnösök kiadatására vonatkozó problémát – jelentette ki a külügyminiszter.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.