Nagyvilág

Megölték Zarkávi jobbkezét Irakban

Megölték a palesztin Abu Azzámot, az al-Kaida iraki szervezetének második számú vezetőjét, amikor iraki és amerikai erők megrohamoztak egy bagdadi házat – írja a CNN.

A terroristavezérre egy informátornak köszönhetően bukkantak rá. Azzám az Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki terrorcsoport, az al-Kaida Mezopotámiai Szervezetének második embere volt. Azzám megölését a kormányerők nagy eredményeként értékelték.

Az utóbbi hetekben az amerikai erők számos akciót indítottak az al- Kadia iraki felszámolására, melynek során elfogták a nemzetközi terrorszervezet azon két vezetőjét, akik a napi feladatokat irányították, és felelőssé tehetők számos, a koalíció ellen elkövetett merényletért. Ezzel a terrorszervezet észak-iraki tevékenysége gyakorlatilag ellehetetlenült – állítják amerikai hivatalnokok.

Az al-Kaida iraki szervezetének korábbi két vezető tagját egy szeptember 17-i rajtaütés során ölték meg, amikor amerikai katonák megtámadták a terroristák egyik rejtekhelyét az Irak nyugati részén található Haditha városában. Az Egyesült Államok 25 millió dollár jutalmat ígért annak, aki információval szolgál a jelenlegi veztő, Abu Muszab az-Zarkávi megöléséhez, vagy letartóztatásához.

Közben újabb merényletet követtek el az iraki Baakúbában, Bagdadtól 50 kilométerre északra, a rendőrség kommandós alakulatának helyi toborzóközpontja előtt. Tíz rendőr vesztette életét, és huszonhatan megsebesültek, amikor egy öngyilkos merénylő testére erősített robbanószerkezetet hozott működésbe, miután elvegyült a munkára jelentkezők több száz fős tömegében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik