Nagyvilág

Négyes erősségű a Rita hurrikán

Tovább erősödött és szerdán elérte a négyes erősséget az ötfokozatú Saffir-Simpson-skálán a Mexikói-öböl partvidékét fenyegető Rita hurrikán – közölte az amerikai országos hurrikán-előrejelző központ.

A tájékoztatás szerint a hurrikánt óránként kétszáz kilométeres sebességet is meghaladó széllökések kísérik. Közép-európai idő szerint délután két óra körül a forgószél bő 300 kilométerre nyugatra volt az egyesült államokbeli Florida állam déli csücskénél fekvő Key Westtől, s óránként 22 kilométeres sebességgel haladt nyugat felé, a Mexikói-öböl partvidékét fenyegetve. Az előrejelzések szerint a légörvény Louisiana és Texas államokra csaphat le.

Az amerikai kormány jobban fölkészült a Rita hurrikán fogadására, mint a múlt hónap végén New Orleans környékét romba döntő Katrináéra – jelentette ki a washingtoni kormány belbiztonsági minisztere. Michael Chertoff a legfontosabb feladatnak a veszélyeztetett térségek lakóinak biztonságba helyezését nevezte. Szavai szerint a katasztrófavédelem a buszoktól a helikopterekig elegendő közlekedési eszközt helyezett készenlétbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik