Külföld

Észak-Korea mégsem adja fel atomfegyver-programját

admin
admin

2005. 09. 20. 09:00

Hétfőn felállva tapsoltak az észak-koreai diplomaták, miután lemondtak minden atomkutatási programjukról. A megállapodást ugyanakkor beárnyékolja Kim Kye-gwan külügyminiszter bejelentése.

Észak-Korea csak akkor mond le atomfegyver-programjáról, ha az Egyesült Államok könnyűvizes reaktorokat szállít Phenjanba – jelentette ki hétfőn Kim Kye-gwan.


Ezzel visszakozni látszik a tegnapi sikeres megállapodás, amelyben az észak-koreai tárgyalócsoport feladta minden atomkutatással kapcsolatos tervét. Cserébe az Egyesült Államok kijelentette, hogy nem áll szándékában megtámadni a kommunista országot, továbbá segélyt és elektromos áramot szállít az országnak. Írásban rögzítették azt is, hogy a washingtoni kormányzat nem tárol atomfegyvert a koreai félszigeten.

A megállapodást a két véve tartó tárgyalássorozat negyedik fordulójában sikerült elérni. A kínai külügyminiszter-helyettes, Wu Dawei, szerint a három éve tartó konfliktus legnagyobb eredménye a mostani. Mohammad el Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatója szerint pedig a ENSZ ellenőreinek „a lehető leghamarabb” vissza kell térniük az országba. Ez is jelzi, hogy számos kulcsfontosságú kérdést nem sikerült a tárgyalásokon megoldani. Christopher Hill, az amerikai tárgyalócsoport vezetője szerint „most kell megragadni a pillanatot”, hozzátéve: a phenjani vezetésnek be kellene szüntetnie minden atomkutatást a jongbjoni atomerőműben. Itt – az Egyesült Államok szerint – titkos urániumdúsítás folyik. De ezt Phenjan még soha nem ismerte el, így ezt az igényt nehéz lesz anélkül kielégíteni, hogy az ország szavahihetősége ne csökkenne.

A Fehér Ház egyelőre nem reagált az újabb követelésre, de úgy tűnik, a washingtoni adminisztráció vezetője nem igazán bízik a megállapodásban.

Japánnak is vannak még komoly fenntartásai, hiszen a megállapodásban alig esik szó az Észak-Korea által elrabolt és fogva tartott japán foglyokról.

Dél-Korea viszont bízik a szerződés tartósságában, és 2 megawattnyi energia szállítását azonnal felajánlotta északi szomszédjának. Ezen kívül azonban a megállapodás minden további pontja roppant képlékeny, a megvalósításra pedig még a tárgyalódelegációk is kétkedve tekintenek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.