Külföld

“Főpróbát” tartottak a londoni merénylők

admin
admin

2005. 09. 20. 15:35

"Főpróbát" tartottak a júliusi londoni merényletsorozat elkövetői néhány nappal a robbantások előtt - közölte kedden a Scotland Yard, azt követően, hogy térfigyelő kamerákkal készített új felvételeket hozott nyilvánosságra.

A négy merénylő közül hárman június 28-án vonattal a londoni King’s Cross vasútállomásra utaztak, és az ugyanitt lévő metróállomásról “bejárták” a kilenc nappal későbbi merényletek kiszemelt helyszíneit. A felvételeken csak a három metrórobbantó terrorista látható; a negyedik, aki egy londoni autóbuszt robbantott fel, nem. A négy öngyilkos merénylő július 7-én robbantott pokolgépet három londoni metrószerelvényen és egy emeletes városi buszon, saját magukkal együtt 56 embert megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

A rendőrség a merénylők otthonaiban megtalálta a King’s Cross állomáson a “főpróba” során általuk vásárolt, hazafelé szóló vonatjegyeket, és ebből kiindulva kutatták fel azokat a kamerákat, amelyek a kérdéses napon felvették a terroristákat.

A négy brit állampolgárságú öngyilkos robbantóról már nem sokkal a merényletsorozat után közzétettek térfigyelő kamerával készített felvételeket, de ezek a támadás napján készültek róluk, azt ábrázolva, amint Lutonból vonattal a fővárosba indulnak, illetve, azt, amint a King’s Cross állomáson elválnak egymástól, és mindegyikük elindul a maga célpontja felé. A merénylők az új felvételek tanúsága szerint az előzetes “próbán” is hátizsákokat viseltek, a rendőrség azonban feltételezi, hogy ezekben akkor még nem volt pokolgép.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka, Peter Clarke elmondta: a rendőrség összesen 80 ezer, zárt láncú kamerával készített felvételt fésült át, mire megtalálta a június végi utazást mutató kockákat. Az e filmek és a merénylet napján készült felvételek közti hasonlóság arra enged következtetni, hogy a terroristák június 28-án felderítő akciót végeztek, ami a támadás alapos szervezettségére utal.

A felvételeken van azonban egy háromórás kiesés, és a rendőrség csak azt tudja, hogy ezen idő alatt a három terrorista megfordult a Baker Street-i metróállomáson – itt nem volt robbantás a kilenc nappal későbbi merényletek során -, de azt nem, hogy még hol jártak és kivel találkoztak.

A Scotland Yard kéri, hogy akinek az új felvételek alapján eszébe jut, hogy látta a csoportot, értesítse a rendőrséget. A metrószerelvényeket a Liverpool Street és az Edgware Road állomásokon, valamint King’s Cross és a Russell Square közötti alagútban robbantották fel; a halálos áldozatok fele ez utóbbi detonációban halt meg. Az autóbuszon elkövetett robbantás a King’s Crosstól nem messze lévő Tavistock Square-en történt; itt 13-an vesztették életüket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.