Külföld

Ikerpáros készül a lengyel állam- és kormányfői posztra

admin
admin

2005. 09. 15. 15:19

Lengyelország jelentős politikai változás előtt áll, hiszen szeptember 25-én parlamenti, október 9-én pedig elnökválasztást tartanak. Az ország két legfontosabb méltóságának betöltésére egy ikerpár a legesélyesebb a Jog és Igazság jobbközép párt színeiben.

A jelenleg hatalmon lévő balközép lengyel kormány 2001-ben lépett hivatalba Leszek Miller vezetésével, a jelenlegi szétzilált koalíció azonban nem sok eséllyel indul a választásokon. A Miller lemondásával tavaly megüresedett kormányfői posztot Marek Belka foglalta el, aki e hónap elején szintén benyújtotta lemondását, miután a parlament alsóháza nem szavazta meg önmaga feloszlatását, és ezzel az előre hozott választásokat.


Az államfő nem fogadta el Belka lemondását, ragaszkodva ahhoz, hogy a politikus vezette kisebbségi kormány kitöltse mandátumát, így a parlamenti választásokat az alkotmány előírásának megfelelően szeptember 25-én bonyolítják le. Kwasniewski elnök második ötéves mandátuma idén decemberben jár le, így több alkalommal már nem pályázhat erre a posztra; utódjáról a parlamenti választások után két héttel szavaz az ország.

A jobboldal vezérei  kampányukban már megszólították a társadalmat. A közvélemény-kutatások szerint egyre sikeresebb a Jog és Igazságosság (PiS) nevű jobboldali párt, melynek élén az 56 éves Kaczynski ikerpár áll. Jaroslaw – aki a párt elnöke – a miniszterelnökségért lép ringbe szeptember 25-én, míg Lech, Varsó jelenlegi polgármestere az elnökválasztást szeretné megnyerni két héttel később. A testvérek egyébként teljes alkotmány és jogi reformot hirdetnek. Az EU-szkeptikusnak tekinthető PiS átvette a mérsékeltebb és európaibb Polgári Platform (PO) párttól a vezető szerepet. Elemzők szerint e két konzervatív párt szerezheti meg a választásokon a parlamenti mandátumok 60 százalékát.

A baloldal viszont szinte szétesett. Egy éven belül a harmadik elnököt választotta a kormánypárt a szociáldemokrata SLD Wojciech Olejniczak eddigi agrárminiszter személyében. A pártból időközben kivált Belka miniszterelnök, s egyre távolodik a botrányoktól hangos baloldaltól Kwasniewski elnök is.

A lengyel pártcsatározások újabb botrányokat kelthetnek. Mindez óhatatlanul megtépázza Varsó korábban már középhatalminak látott pozícióit. Elemzők figyelmeztetnek, hogy elveszhet a politikai tőke, amelyet az iraki részvétellel, illetve az ukrajnai változások támogatásával szereztek, s csökkenhet az ország súlya az EU-ban is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.