Nagyvilág

Juscsenko korrupcióval vádolja Timosenkot

Julija Timosenko, múlt héten felmentett ukrán miniszterelnök posztját latba vetve akarta elérni 1,2 milliárd eurós tartozásának leírását – állította Viktor Juscsenko államfő, aki szerint nem lesz további reprivatizáció.

Juscsenko szerint az Ujkrajnai Egyesült Energiarendszerek Timosenko vezetése alatt nyolcmilliárd hrivnya (megközelítőleg 1,2 milliárd euró) adósságot halmoztak fel, és Timosenko megpróbálta felhasználni kormányfői posztját annak érdekében, hogy a hitelezők leírják az adósságot. Az elnök e kérdésről bővebben nem nyilatkozott. Megerősítette viszont korábbi állítását, miszerint Timosenko bizonyos üzleti körök érdekeit képviselte.

“A magatartást, amelyet Julija Volodimirovna (Timosenko) a kormányban tanúsított, akárcsak szövetségeseinek körét, érdekei formálták” – állította az ukrán elnök, aki öt nappal ezelőtt mentette fel a kormányt.

Utalt arra, hogy a kormány felmentéséhez az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor újraállamosították a Nyikopoli Kohászati Műveket. E cég élén egykor Leonyid Kucsma, volt ukrán államfő veje állt. Döntését Juscsenko ma sem változtatná meg, mint mondta, “azóta nem kell meglepetésekre számítania a privatizációs ügyleteket illetően”.

Mindazonáltal ismét szívesen látná a politikusnőt a kormányban, ha Timosenko visszatérne a narancsos forradalom eszméihez, amelyeket az elnök szerint elhagyott. “Ha a kormány kalandor politikája helyett visszatérünk azokhoz az értékekhez, amelyekről a téren (a Függetlenség terén) beszéltünk, bárki felé kinyújtom a kezem” – mondta válaszul arra, hogy Timosenko saját tömbje győzelmét és azzal a kormány élére való visszatérését várja a jövő márciusi választásoktól.

Az államfő elismerte népszerűsége csökkenését. Ezt a szólás- és sajtószabadság érvényesülésének, valamint annak tulajdonította, hogy a narancsos forradalom magas elvárásokat ébresztett az ukránokban. “Ez azért van, mert ami megvalósult, messze elmarad attól, amit az emberek vártak” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a korrupció felszámolása képezi a legnagyobb feladatot számára.

Ugyanaznap újságírók előtt az elnök kijelentette, hogy a Timosenko-kormány irányvonalával szemben a jövőben nem fognak “elővenni” korábbi privatizációs ügyleteket. A Krivorizssztal acélmű újraprivatizációja terv szerint, október 24-én folytatódik, más vállalatok kétes múltbéli magánkézbe adását viszont nem fogják felülvizsgálni. “A magántulajdon sérthetetlen – szögezte le. – Ami az elmúlt 13 évben Ukrajnában történt, az már történelem”. Julija Timosenko – még kormányfőként – több ezer privatizációs ügylet felülvizsgálatát helyezte kilátásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik