Nagyvilág

Tüntetnek Mubarak újraválasztása ellen

Mintegy kétezren tüntettek Hoszni Mubarak elnök újraválasztása ellen Kairóban. A tiltakozók azt álítják,hogy csalás történt a szavazatok összeszámlálásakor, mely szerint 88,5 százalékkal Mubarak elsöprő győzelmet aratott Egyiptom első többszrerpelős elnökválasztásán.

Ajman Núr, a liberális al-Gad (Holnap) párt vezetője, aki a szavazatok 7,6 százalékát kapta Mubarak 88,5 százalékával szemben, bejelentette, hogy fellebbezni fog az eredmény ellen, mert szerinte csalás történt a szavaztok hivatalos összeszámlálásakor. Ezek közül a legsúlyosabbak a többszörös szavazás és a szavazatvásárlás, valamint előfordult, hogy állami autóbusszal szállítottak embereket a szavazókörökbe – állítják ellenzéki képviselők.

Az ország legnagyobb jogvédő szervezetének becslése szerint a Mubarakra szeptember 7-én leadott szavazatok mintegy 10-15 százalékát csalták el, de ez nem befolyásolja a választási bizottság által pénteken bejelentett eredményt. A választáson a részvétel igen alacsony volt: a választók csupán 23 százaléka járult az urnákhoz.

Az ország első többjelöltes elnökválasztásának végeredménye nem volt kétséges. Több párt bojkottálta a részvételt, miután úgy ítélte meg, hogy a választási rendszer igazságtalan. A legnagyobb ellenzési szervezet, a Muzulmán Testvérek nem indulhatott a választáson. A 77 éves Mubarak 24 éve van hatalmon, ötödik mandátuma megkezdése előtt, szeptember 27-én teszi le az elnöki esküt.

Elemzők szerint a többjelöltes választás még ha nem is változtathatott az elnök személyén, de elindított egy fejlődési folyamatot, és felpezsdítette a politikai életet Egyiptomban. Megfigyelők azt is hozzáteszik, hogy bár a Bush-kormányzat célja a Közel-Kelet demokratizálása, ezt a célt nem áldozza fel a stabilitás megőrzéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik