Nagyvilág

Rejtélyek Arafat halála körül

Nem meggyőzőek a Jasszer Arafat egykori palesztin elnök halálával kapcsolatos orvosi zárójelentések – írta csütörtöki számában a Háárec című tel-avivi napilap és a The New York Times.

Az amerikai újság kiemelte, Arafattal a szélütés végzett, de nem világos, hogy milyen kór vagy betegség vezetett állapotának leromlásához. A Háárec szakértőket idézve arról írt, hogy Arafat AIDS-ben, mérgezésben vagy valamilyen más betegség következtében halt meg. A lap hangsúlyozta ugyanakkor, több orvosi szakértő arra a következtetésre jutott, hogy nem lehet kimutatni azokat a tünetegyütteseket, amelyek végezetül Arafat halálához vezettek.

Arafat magánorvosa, Asraf al-Kurdi, aki ugyan nem kezelte a palesztin vezetőt élete utolsó heteiben, azt mondta: tudomása szerint a francia orvosok HIV-vírusra bukkantak Arafat vérében. A Háárec szerint a vírust Izrael adta, hogy elleplezzék a mérgezés tényét. A palesztin vezető tavaly november 11-én halt meg 75 éves korában Párizsban. Októberben betegedett meg, orvosai eleinte influenzára gyanakodtak. Arafatot később repülőgéppel Párizsba szállították, ahol a francia főváros melletti Clamart Percy katonai kórházban kezelték haláláig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik