Nagyvilág

Tízezerre nőhet a Katrina áldozatainak száma

New Orleansban elzárták a gátrendszerben a Katrina hurrikán által okozott legnagyobb repedést, így lassan visszaszorítják a kiáradt vizet, mely legkevesebb tízezer ember halálát okozta a városban.

New Orleans polgármestere nem tartja kizártnak, hogy a tízezret is elérheti a Katrina hurrikán és az általa kiváltott áradás halálos áldozatainak száma – számolt be róla kedden az amerikai sajtó. Több mint egy héttel azután, hogy a hurrikán hatalmas pusztítást vitt végbe a Mexikói-öböl északi részén, továbbra is csak találgatások vannak az áldozatok számát illetően. Amennyiben igaznak bizonyul, amit Ray Nagin mondott, úgy a múlt heti volt az Egyesült Államok történetének legtöbb halottal járó természeti csapása. 1900-ban a texasi Galvestont elpusztító hurrikán nyolcezer ember életét követelte.


Kathleen Blanco, Louisiana állam kormányzója szerint az államban több ezerre tehető a halottak száma. Mitch Landrieu louisianai kormányzóhelyettes a The Times Picayune-nak így nyilatkozott: a maga részéről abból indul ki, hogy egyedül a várostól 25 kilométerre fekvő St. Bernard körzetben elérheti az ezret a halálos áldozatok száma. Eddig a túlélőkre összpontosítottak a hatóságok, Steve Nicholas New Orleans-i rendőrfőnök-helyettes azonban kedden kijelentette, hogy ideje a halottakkal is foglalkozni.


New Orleansban csökkenni kezdett a vízszint. Ha az első szivattyút megjavították, elkezdik kiszivattyúzni a vizet az utcákról, és visszavezetik a Pontchartrain-tóba – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. A mérnökök további rongálásokat próbálnak megjavítani a gátakon, amely azért épült, hogy megvédje New Orleanst a várost körülvevő Mississpi folyó és Pontchartrain-tó áradásaitól. Közben azonban a toxikus és egyéb kémiai anyagokat, valamint emberi hulladékokat a Mississiibe szivattyúzzák, növelve ezzel a környezeti katasztrófát. Az állami- és szövetségi ügynökségek most kezdték a víz minőségének vizsgálatát, de annyi már bizonyos, hogy a pangó állóvíz minden elképzelhető szemetet tartalmaz.

A városban továbbra is katasztrofális állapotok uralkodtak kedden, egyes helyeken térdig ért a víz, több ezren vártak még mentésre, és sokan voltak, akik vonakodtak elhagyni házukat. A hatóságok felhívták a figyelmet, hogy a maradóknak élelmiszerhiánnyal és fertőzésveszéllyel kell szembenézniük. George Bush elnök előző nap, miután ismét ellátogatott a katasztrófa sújtotta térségbe, elismerte, hogy még sok a tennivaló. Az amerikai elnök Texas államban szükségállapotot hirdetett ki, mivel az állam “megtelt” a Katrina hurrikán és következményei elől elmenekült emberek tíz- és százezreivel.


A Magyar Külügyminisztérium nem javasolja az utazást az Egyesült Államok hurrikán sújtotta államaiba, Louisianába, Mississippibe és Alabamába. Az USA  így olyan országokkal került egy sorba, mint Afganisztán, Irak, Ruanda vagy Bolívia. 

Keresik az eltűnteket


Közel százezren keresik hozzátartozójukat a Katrina hurrikán egyesült államokbeli pusztítása után a Vöröskereszt e célra létesített honlapján keresztül – közölte kedden a nemzetközi segélyszervezet egyik szóvivője Genfben. A szervezet honlapján honlapon a regisztrációk száma hétfő éjszaka 65 ezerről 95 ezerre emelkedett – mondta a szóvivő. A katasztrófa sújtotta övezetben tartózkodók a honlap segítségével életjelet tudnak adni magukról, a távolban élő hozzátartozóik és barátaik pedig információhoz juthatnak szeretteikről. A honlap elérhető a +1 877 568 3317 illetve a +1 877 LOVED1s telefonszámokon keresztül is.


Megjósolták


A hurrikán, mely a Golf-áramlattal nyolc napja érkezett a város felé, 225 kilométer per órás sebességgel söpört végig a térségen. Több, mint egymillió embert telepítettek ki otthonukból, több százezren pedig hotelekben, és kényszerszállásokon húzódtak meg. A természeti csapást követően számos találgatás látott napvilágot a pusztítás okairól, és arról, mennyire lehetett előrejelezni az eseményeket.

A Nathional Geographic szaklap azonban 2004. októberi számában megdöbbentő előrelátással ír a katasztrófáról – tájékoztat a Snopes.com.  A National Geographic honlapján teljes egészében elolvasható írás nagyjából hűen leírja az utóbbi hetekben Louisianában lezajlott eseményeket. Hasonló tartalmú cikk jelent meg 2001 októberében a Scientific American című lapban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik