Nagyvilág

Katrina: kijött az első hivatalos adat

Már több száz holttestet találtak a hurrikán és árvíz sújtotta régióban. A politikusok több ezer áldozatra számítanak, Bush elnök kétnapos gyászt rendelt el.

New Orleansban 59, Mississippi államban pedig 152 holttestet gyűjtöttek be a hatóságok. A hírt közlő New Orleans-i orvosi források hangsúlyozzák, hogy a fenti összesítés ideiglenes. Mintegy harminc holttestet az ideiglenes halottasházakban találtak meg, húszat a városból kivezető főút mentén gyűjtöttek össze, tucatnyit pedig Jefferson megyéből jelentettek.

Michael Leavitt, az Egyesült Államok egészségügyi és szociális minisztere a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette: ez a szám több ezerre tehető. Egy magas rangú egészségügyi illetékes a Fox News amerikai hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy feltételezéseik szerint egyedül egyetlen hullaházban, egy börtönében egy-kétezer holttest található.



“Fel kell készítenünk az országot arra, ami következik – mondta Michael Chertoff belbiztonsági miniszter szintén a Fox Newsnak. “Felkutatjuk azokat, akik házaikban kerestek menedéket és ott haltak meg (…). Az elképzelhető legszörnyűbb dolog lesz ez” – nyilatkozta a politikus.

A Katrina hurrikán Floridában is megölt hét embert, ahol először haladt át augusztus 25-én. Alabamából, amelyen szintén átsöpört az orkán, nincsenek hivatalos adatok, csak Mobile-ból, ahol ketten haltak meg.

Amerikai politikusok nem hivatalosan elismerik, hogy a Katrina hurrikán okozta halálos áldozatok száma ezrekre rúghat.

Kétnapos gyász

Kétnapos hivatalos gyászt rendelt el George Bush a Katrina hurrikán áldozatainak emlékére. Az amerikai elnök hétfőn újabb szemleutat tesz a forgószélsújtotta déli államokban, hogy személyesen győződjön meg a mentési-segélyezési munkálatok hatékonyságáról.

A Magyar Rádió beszámolója szerint New Orleansban a rendőrök agyonlőttek öt fegyverest, akik tüzet nyitottak rájuk. A hadsereg egyik szóvivője arról számolt be, hogy 14 munkás ment át egy hídon rendőri kísérettel, hogy javításokat végezzen egy csatornán, amikor rájuk lőttek. A rendőrök viszonozták a tüzet, és öt fegyverest agyonlőttek. A város egy másik negyedében a hadsereg egyik mérnökére lőttek rá, amint éppen az eltört szivattyúk javításán dolgozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik