Nagyvilág

Környezeti károk a hurrikán után

Amerikai ökológusok és környezetvédelmi szakemberek szerint a Katrina hurrikán nagyon súlyos környezeti ártalmat is okozott, amely hosszú távon fogja éreztetni hatását New Orleansben és Louisiana állam más városaiban.

A déli metropolist elborító vízben nagyon sok mérgező vegyi anyag található a szakértők szerint, akik felhívták rá a figyelmet, hogy csak New Orleans és az állam fővárosa, Baton Rouge között 140 olajvegyipari üzem található.

A hurrikán nagy kárt tett az olajkitermelő berendezésekben és a csővezetékekben, s hogy mennyi káros anyag szabadult el, azt csak azután lehet megbecsülni, hogy a természeti csapástól sújtott vállalatok felmérik veszteségeiket – mondta Greg Stown, a Louisianai Egyetem tanára. Stown szerint a New Orleanst és más településeket elborító víz sok nehézfémet, olajszármazékot, növényvédőszert, műtrágyát tartalmaz, amelyek erősen mérgező környezetet teremtenek. Ahhoz, hogy a katasztrófa sújtotta vidéket megtisztítsák a káros anyagoktól, a szakemberek szerint évtizedek kellenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik