Nagyvilág

Több mint két hónapig lehet New Orleans víz alatt

Mentéssel párhuzamosan folyik a menekültek elhelyezése, aki akár több hónapig nem térhetnek vissza városukba.

Akár nyolcvan napot is igénybe vehet a New Orleanst elárasztó víz leszivattyúzása – közölte pénteken az amerikai hadsereg műszaki alakulatainak egyik parancsnoka. Robert Crear dandártábornok Baton Rouge-i sajtóértekezletén azt mondta, hogy “valahol 36 és 80 nap között van az”, ameddig a munka eltart. New Orleans egy hatalmas horpadásba, 2 méterrel a tengerszint alá épült, az északi határán lévő Pontchartrain tó szintje viszont 30 centiméterrel a tengeré fölött van.

A várost 13 gyűrűben 560 kilométer hosszúságú gátrendszer védi, ennek két gyűrűjén ütött nagy rést a Katrina hurrikán, s ezért árasztotta el a tó vize a település 80 százalékát. Az egyik rést Crear tábornok szerint a levegőből ledobott hatalmas, több mint 1300 kilogramm súlyú homokzsákokkal sikerült lezárni, ám a Pontchartrain szintje ennek ellenére pénteken tovább csökkent, és várhatóan még egy lábat apad, mielőtt megállapodik.

Érkező segélyek

Pénteken élelmet és vizet szállító katonai konvoj jutott el New Orleansbe – adta hírül a CNN. Egyelőre nem világos, hogy a szállítmány hány embernek és mennyi időre elég a városban ragadt és szomjazó 30 ezer közül.

A Nemzeti Gárda mintegy ezer fős alakulatát Russel Honore tábornok vezeti, aki világossá tette: célja nem a rendcsinálás, hanem a segélyszállítmány eljuttatása a rászorultakhoz. „Fordítsátok lefelé a fegyverek csövét; nem Irakban vagytok – mondta a CNN tudósítása szerint katonáinak.

Az AP hírügynökség ezzel egy időben kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy New Orleanstól 75 mérföldree a Mississippin hatalmas olajfolt tűnt fel.

Új befogadóhelyek

Miközben tart a pokollá változott New Orleans-i fedett stadion, a Superdome kiürítése, a mintegy 560 kilométerre lévő texasi nagyvárosban, Houstonban újabb befogadóhelyeket nyitottak a Katrina hurrikán pusztítása miatt menekülni kényszerülőknek. Mivel a város fedett stadionjában, az Astrodome-ban már 15 ezren vannak, s oda több embert nem lehet vinni, a polgármester megnyittatta a kongresszusi központot és a kiállítási csarnokot is. Az állam kormányzója közben felhívást intézett az állam közepes méretű városaihoz, hogy fogadjanak be ők is menekülteket, mert a három texasi metropolis, Dallas, Houston és San Antonio kezd megtelni.

Az államban mintegy 75 ezer menekültre számítanak. A lassan országos méretűvé váló segélyakcióban 94 ezer otthonát elhagyni kényszerülő ember már fedélre lelt a vöröskereszt kilenc államban létrehozott, összesen 284 menedékhelyén. Ez csak a kezdete egy hónapokig tartó erőfeszítésnek. Nagyon sokáig fog tartani, mire ezek az emberek újjá tudják építeni életüket, s újból normális körülmények között létezhetnek – mondta a menekülők lszállásolásáról Rick Perry texasi kormányzó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik