Nagyvilág

Már “csak” ezrek a Superdome-ban

A város többi részén azonban további közel százember várja, hogy kimenekítsék az előbb hurrikán, majd árvíz sújtotta, kaotikus állapotba süllyedt városból. Az egyik sérülteket szállító autóbusz felborult.

Újabb katonák

Hétezer további katonát vezénylenek a következő 72 órában a Katrina hurrikán sújtotta térségbe – jelentette be szombaton George Bush. “A helyzet óráról-órára javul. A feladat nagysága azonban több erőforrást igényel. Amerikában mi nem hagyjuk magunkra állampolgárainkat a szükség órájában” – hangoztatta George Bush szokásos heti rádióbeszédében. Az amerikai elnök közölte, hogy négyezer katona már a térségben van és további hétezret a következő 72 órában vezényelnek a Mexikói-öböl térségébe az ország különböző támaszpontjairól.

A nagy erőkkel zajló mentésnek hála, szombat hajnalra már csak kétezer ember maradt a hurrikán sújtotta New Orleans pokollá vált fedett stadionjában, a Superdome-ban, a városból és repülőteréről azonban még további 90 ezer embert kell kimenekíteni. A nemzeti gárda közölte, hogy szerint helyi idő szerint hajnalban kénytelenek voltak megszakítani a nélkülözéstől, erőszakos cselekményektől és a stadionban eluralkodott káosztól meggyötört emberek elszállítását, mivel nem érkezett több autóbusz, amellyel folytathatták volna a Superdome kiürítését. “Menetben vagyunk, ha jöttek volna még további buszok, már ezt az egész helyet kipucoltuk volna, de legalábbis közel lennénk a befejezéshez” – mondta el Jean Clark, a nemzeti gárda légierejének századosa.

Szavai szerint a stadionban maradtak megőrizték a nyugalmukat, amikor meghallották a rossz hírt. A Mississippi folyó torkolatában fekvő New Orleans lakóit a város elhagyására szólították fel a múlt héten a Katrina hurrikán közeledése miatt, a menekülni nem tudó vagy nem akaró embereket ugyanakkor a hatóságok néhány nagyobb középületben, köztük a Superdome fedett stadionban gyűjtötték össze, ahol csütörtökig 30 ezren zsúfolódtak össze.

Miközben a Superdome kiürítés jól halad, amerikai források szerint még 50 ezer ember vár kimenekítésre a Katrina nyomán nagyobb részt víz alá került város más részeiben, és a távolabb lévő repülőtérről is még 40 ezer embert kell biztonságba helyezni. A város kongresszusi központjában ugyancsak árvízi menekültek ezrei várakoznak összezsúfolódva, s csak remélhetik, hogy a nemzeti gárda által New Orleansba küldött újabb erők hamarosan biztonságba helyezik őket. A futballstadionhoz hasonlóan a rendőrség itt sem tud védelmet biztosítani az embereknek – jelentette a CNN hírtelevízió szombaton. “A rendőrök este elmennek, s csak reggel kerülnek elő újra” – számolt be róla egy szemtanú. Éjszaka pedig leírhatatlan erőszakcselekmények zajlanak.

A Superdome autóbuszokkal való kiürítését a szomszédos Texas állam nagyszabású mentési akciója tette lehetővé. A buszkonvojokkal Houstonba vitt emberek ruházata szemtanúk szerint rendre hiányos, sokuknak lábbelije sincs és minden személyes holmijuk odaveszett. Louisiana államban közben felborult az egyik hurrikán-menekülteket szállító autóbusz. A New Orleanstól 200 kilométerre nyugatra, Opelousas város közelében történt baleset következtében egy utas életét vesztette, további 17 embert pedig részben életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. Mark LeBlanc rendőrségi szóvivő elmondása szerint a szerencsétlenséget megelőzően – egyelőre ismeretlen okból – közelharc alakult ki az utasok egy része és a sofőr között, aki végül elvesztette ellenőrzését a jármű felett. Az 54 utas nagyobbik része a baleset bekövetkeztekor aludt, miután napokig a szemét sem merte lehunyni a borzalmas események helyszínévé vált Superdome-ban.

Beszámolók szerint a stadionban a helyzet szinte elviselhetetlen volt. Káosz, kegyetlenség és 90 fokos hőség uralkodott, húszezer embert zártak össze élelem és víz nélkül.

A CNN-nek egy, már a stadionból elvitt férfi dühödten nyilatkozta, hogy az embereknek egyfolytában csak azt mondták, hogy jönnek a buszok és jön a segítség. „Nemcsak a hurrikán miatt kellett féltenem a feleségem és az ötéves kislányom életét. Gyermekeket erőszakoltak és öltek meg fegyverrel rohangászó őrültek. Betegek és idősek haltak meg nap mint nap.” 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik