Nagyvilág

Robbanások New Orleansban

Nagy erejű robbanások sorozata rázta meg New Orleans belvárosát, és több helyen tűz ütött ki.

A detonáció a Mississippi mentén fekvő amerikai nagyváros délnyugati elővárosában következett be, a Francia negyed közelében, nem messze a Mississippin átívelő hídtól. A nyomában tűz ütött ki, a lángok csaknem ötven méter magasra csaptak fel, majd sűrű, fekete füstfelhő tört az ég felé. Mindez jól látható volt a Louisiana Superdome stadionból, illetve a helyi Convention Centerből. E két helyszínen több tízezer hajléktalanná vált, éhes és dühös városlakó vár napok óta arra, hogy buszokra vagy katonai járművekre szállva elhagyhassa nyomorúságos átmeneti szálláshelyét. (Részletek >>)

A rendőrség nem tudja még, mi történt pontosan, de valószínűnek tartja, hogy vasúti kocsik robbantak fel, más híresztelések azonban egy vegyipari gyárat hoznak összefüggésbe a detonációval.  “Azon vagyunk, hogy a helyszínre hozzunk egy veszélyes anyagokkal foglalkozó szakcsoportot, mert a nyugtalanság fő oka az, hogy nem tudni, mi szabadult el” – mondta egy rendőrségi illetékes. Először egy nagyobb robbanás volt, amelyet vörös és narancsszínű lángok kísértek, majd egy sor kisebb detonáció hallatszott, amit sűrű, fekete füst követett.

A rázkódásokat az egész belvárosban érezni lehetett. A robbanások és tűz okozta károkat még nem mérték fel. A rendőrség csónakokkal már a robbanás helyszínére érkezett, ahol ezrek maradtak élelem és víz nélkül a Katrina hurrikán pusztítása után.


A városban anarchiába fulladt az evakuálás és a túlélők mentése, miután a fékevesztett tömeg üzleteket fosztogat, banditák autókat rabolnak, az utcákon holttestek hevernek és a mentést végző helikopterekre és rendfenntartókra is tüzet nyitottak fegyveres randalírozók. Ezért Kathleen Blanco, Louisiana állam kormányzója bejelentette, hogy tűzparancsot kaptak a katonák. Részletek >>

Elfogadhatatlan eredmények

A térségbe tart az amerikai elnök is, miután a Szenátus 10,5 milliárd dollár rendkívüli segélyt szavazott meg a három bajba jutott amerikai állam számára. Bush elnök a nemzethez intézet tévébeszédében azonban azt mondta, a helyreállítás ennek ellenére hosszadalmas lesz. „Tudjuk, hogy ez mennyire keserves időszak az öböl menti emberek számára. De további türelmüket kérem. Biztosíthatom őket, hogy gondolatban és imáinkban velük vagyunk” – mondta Bush elnök.

“Elfogadhatatlannak” nevezte ugyanakkor George Bush az eddigi segélyezési erőfeszítések eredményét a Katrina hurrikán okozta humanitárius válság leküzdésére. Az amerikai elnök hangoztatta: “Sok ember keményen dolgozik, hogy segítséget nyújtson a bajbajutottaknak. Az eredmények azonban elfogadhatatlanok”. “A helyzeten úrrá leszünk majd, és segítséget fogunk nyújtani a nélkülöző embereknek” – ígérte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik