Nagyvilág

Ezernél is több halott Bagdadban

Ezernél is nagyobb már a bagdadi síita vallási ünnepen történt tömeges tragédia ismert halálos áldozatainak száma – jelentette az al-Dzsazíra arab műholdas hírtelevízió. E jelentés szerint 1033-an vesztették életüket és 322-en sérültek meg.

Szerdán a bagdadi Azamíja-hídon következett be a tragédia, miután az a hír terjedt el, hogy két öngyilkos merénylő vegyült el a tömegben, s minden pillanatban várhatók a robbanások. Kitört a pánik; a rémült emberek egymást letaposva próbáltak biztonságos helyre menekülni. Sokan a Tigris folyóba zuhantak és megfulladtak, mert nem bírva a hatalmas tömeg nyomását, ledőlt a híd korlátja.

Iraki síiták hatalmas – egyes hírek szerint másfél milliós – tömege vonult egy síita szentély (a síiták hetedik imámja, Musza al-Kázím mauzóleuma) felé, hogy részt vegyen egy gyászünnepen, amelyet a síiták évről évre megrendeznek a VIII. században élt imám halálának évfordulóján.

Sok ellentmondó és részben rejtélyes jelentés született egyébként a tömeges tragédia okáról. Volt olyan változat, amely szerint aknavetős támadás idézte elő a pánikot, sőt kórházi forrásokból olyan hírek is kiszivárogtak, hogy a tragédia helyszínéről beszállított tetemek némelyikén mérgezés jelei látszottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik