Nagyvilág

Sürgetik az uniós büdzsét a visegrádi négyek

Nagyon sürgős lenne megállapodni a 2007-2013-as EU-költségvetésről, mert ha késik az egyezség, azt főként az új tagállamok szenvedik meg José Manuel Barroso szerint – írja a Népszabadság.

Az európai bizottsági elnök részt vett a visegrádi négyek budapesti tanácskozásán Budapesten, ahol Gyurcsány Ferenc magyar, Jiri Paroubek cseh, Marek Belka lengyel és Mikulas Dzurinda szlovák kormányfővel folytatott megbeszéléseket. Ha a megegyezés túl későn jön létre, nem lesz idő a megfelelő jogszabályok, a kifizetésekhez szükséges végrehajtási rendeletek kidolgozására – mondta Barroso, aki szerint lényeges fenntartani a felzárkóztatási politika jelenlegi szintjét, és nem szabad egymással szembeállítani a kohéziós és a versenyképességi kiadásokat. A bizottsági elnök felhívta a figyelmet: éppen a bővítés bizonyította, hogy Európának szüksége van az új tagországok dinamizmusára.

Erős Európa kell, amely állja a globális versenyt –mondta Gyurcsány Ferenc. A magyar kormányfő szintén a kohéziós politika megőrzését szorgalmazta, de hozzáfűzte: szükség van a közös agrárpolitikára (KAP) is. Utalt arra, hogy az új tagállamok a közvetlen mezőgazdasági támogatások teljes szintjét csak tízéves átmenet után kapják meg (erről még 2002-ben született megállapodás). A KAP esetleges felülvizsgálatánál az átmenet lerövidítésében érdekeltek lehetünk, ám ragaszkodunk ahhoz, hogy a közös agrárpolitika ne gyengüljön – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik