Nagyvilág

Rekord közelben az olaj ára

Szerda reggel továbbra is rekord közelben volt a kőolaj ára a szabadpiacon. A Mexikói-öbölbeli Katrina hurrikán szelídülése keltette bizakodást már kedden a nap folyamán ismét felváltotta az aggodalom az amerikai üzemanyag-ellátás miatt.

A viharok miatt az ottani finomító kapacitások több mint 10 százaléka egyelőre nem termel, és szünetel a Mexikói-öbölbeli nyersolajtermelés 95 százaléka is. Az átmenetileg kieső, naponta több mint 1,4 millió hordós mennyiség az amerikai fogyasztás 7 százaléka. Már kedden ismét rekordot döntöttek az árak a szabadpiacon, és szerdán nagyjából maradt az elért árszint. Mind több olajtársaság jelez károkat az öbölbeli termelő berendezéseiben.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, októberi határidőre közép-európai idő szerint szerda reggel hordónként (159 liter) 70,43 dollár volt a New York-i árutőzsdén.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerda reggel hordónként 67,75 dollár volt a legközelebbi, októberi határidőre a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 18 centtel drágább a keddi zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik