Nagyvilág

A 80-at is elérheti a hurrikán áldozatainak száma

A hurrikán elvonulásával megkezdődött a kutatás a túlélők után. A CNN jelentése szerint Mississippi államban 68-an vesztették életüket, de egyes becslések szerint ez a szám a 80-at is meghaladhatja.

Bár a Lousiana állambeli New Orleans megmenekült, a szélvihar így is sűrűn lakott területeken – például a Mississippi állambeli Biloxi-ban és az alabamai Mobile-ban – pusztított . “Ez a mi cunamink” – nyilatkozta Biloxi polgármestere a pusztításról.


A hurrikán elvonulása után a mentőcsapatok csónakokkal, helikopterekkel indultak a túlélők felkutatására Mexikói-öböl partvidékénének víz alá került területein. “A pusztítás mértéke hatalmas” – nyilatkozott Haley Barbour kormányzó az NBC amerikai tévécsatornának.


New Orleansban, a Pontchartrain-tavon átszakadt egy gát: egy nagy kórházból helikopterrel kellett kimenteni a betegeket, mert az épületbe betört víz az első emelet magasságáig emelkedett. Ray Nagin polgármester egy televíziós interjúban elmondta: a város területének nyolcvan százaléka víz alatt van, egyes helyeken a hat métert is elérheti az ár magassága.

Mississippi, Louisiana és Alabama víz alá került területein nagy erővel, a Nemzeti Gárda mozgósításával folyik a túlélők felkutatása, de a mentőcsapatok még nem tudtak mindenhova eljutni. A hurrikán nyomán fellépő tornádó söpört végig Georgián és 50 útjába kerülő lakóházat rombolt le. A hurrikán 2,3 millió előfizetőt, vagyis csaknem 5 millió embert fosztott meg a villanyáramtól a három államban.

A katasztrófa okozta károk mértéke becslések szerint akár a 26-30 milliárd dollárt is meghaladhatja, a Katrina ezzel megelőzheti az eddig legnagyobb kárt okozó ötös kategóriájú Andrewt, amely 1992-ben pusztított Florida és Louisiana államokban, és amely különböző adatok szerint 21-26 milliárd dollárjába került a biztosítóknak és az államnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik