Nagyvilág

Rekordkárra számítanak

A Katrina hurrikán több mint 30 milliárd dollárba kerülhet az amerikai biztosítótársaságoknak és ezzel a „legdrágább" szélviharnak bizonyulhat az USA történetében – közölte az egyik vihar előrejelző társaság.

A hurrikán okozta károk a becslések szerint megelőzhetik az 1992-ben Florida és Louisiana államokban pusztító Andrew okozta veszteséget, amely több mint 20 milliárd dolláros kártérítési kifizetésekkel járt.

Egyes biztosító-és viszontbiztosító társaságok (Allstate, American International Group) részvényei várhatóan hétfőn eséssel kezdenek a tőzsdén, Európában pedig a Münich Re és a Swiss Re biztosítók 1,7, illetve 1,8 százalékos eséssel indultak.

A CNN összesítése szerint biztosítótársaságokhoz több mint 700 ezer kárigény érkezett az Andrew-t követően. Az ötös kategóriájú viharban 26 ember vesztette életét. A második legnagyobb pusztítást a Dél-Karolinára lecsapó Hugo okozta 1989-ben. A vihar mielőtt elérte az Egyesült Államokat, Puerto Rico-ban és a Virgin szigeteken végzett hatalmas pusztítást. A károkat akkor 7 milliárd dollárra becsülték. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén pedig az 1999-ben a keleti partvidéken végigsöprő Floyd áll. A közel 180 kilométeres óránkénti sebességű vihar 4,5 milliárd dolláros károkat okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik