Nagyvilág

Kezd lenyugodni a Katrina hurrikán

Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán kettes fokozatba minősítették vissza a Katrina hurrikánt, amely jelenleg Alabama illetve Missisipi állam felé tart - közölte az amerikai hurrikánközpont.

Vasárnap késő este még ötös fokozatúnak ítélték a hurrikánt, amikor New Orleans polgármestere felszólította a város lakóit, hogy hagyják el a térséget. Ennek nyomán az elővárosok lakóival együtt közel 1,3 millió ember indult el biztonságosabbnek ítélt települések felé. A Katrina New Orleanstól mintegy hatvan kilométerre délre, Grand Isle-től keletre érte el szárazföldet hétfőn, helyi idő szerint a délelőtti órákban – akkor a négyes fokozatba sorolva. Néhány órával később kiderült, hogy a főáram partot érve kissé keletnek fordult, így feléledt a remény, hogy ha nem is úszhatja meg ép bőrrel, de a szakemberek által jósolt nyolcméteres hullámokat elkerülheti a louisinai nagyvárost.

Miután a hurrikán fokozatosan veszített sebességéből, tovább csökkent az erősségi színt, előbb hármasra, majd a helyi idő szerint hétfőn délután kettesre. Bár ezzel a Katrinát a közepes hurrikánok csoportjába sorolták, de a szakemberek figyelmeztettek arra, hogy a forgószél még mindig erős. Jelenleg óránként 27 kilométeres sebességgel északkelet felé tart, széllökései olykor elérik a 169 kilométer/órás sebességet.

A louisiani pusztítások után az alabamai Mobile városából is hatalmas esőzésekről  érkeztek jelentések. A vihar jelenleg észak-kelet felé tart és a legveszélyeztetettebb terület a Mississippi állambeli Gulfport és Biloxi városok környéke a Mexikói-öböl partvidékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik