Nagyvilág

Öngyilkos merénylet Izraelben

Feltehetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a dél-izraeli Beér Seva városának központi autóbusz-pályaudvarán. Az első jelentések szerint a robbanásban tízen megsebesültek, közülük ketten válságos állapotban vannak. A merénylő a helyszínen meghalt.

A vasárnapi robbantás volt az első öngyilkos merénylet Izraelben azóta, hogy múlt hétfőn kiürítették a Gázai övezetben lévő 21 zsidó települést. Az akció után az izraeli rendőrség magasabb készültséget rendelt el az ország egész területén.

A merénylet körülményeiről egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot. Szemtanúk szerint az öngyilkos merénylő be akart hatolni az autóbusz-pályaudvar épületébe, de amikor az őrök útját állták, felrobbantotta magát. A rendőrség ugyanakkor azt állítja, a buszsofőr akadályozta meg a merénylőt abban, hogy felszálljon egy induló járatra, mert gyanút fogott a férfi nagy hátizsákja és kéztáskája láttán.

Hivatalosan eddig még senki sem vállalta a merényletet, de csütörtökön több palesztin szélsőséges szervezet – köztük az Iszlám Dzsihád és a Hamász – is megtorlást helyezett kilátásba az izraeli hadsereg előző napi túl-karmi akciója miatt, amelyben öt palesztin aktivistát öltek meg.

Száeb Erekát, az Izraellel való tárgyalásokért felelős miniszter a Palesztin Hatóság nevében elítélte a merényletet, és a tűzszünet tiszteletben tartására szólított fel. Ariel Saron izraeli kormányfő hivatalának egyik tisztviselője viszont úgy vélekedett: az akció is bizonyítja, hogy a Palesztin Hatóságnak sürgős lépéseket kell tennie a terrorista csoportok felszámolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik