Nagyvilág

Irak: kész az alkotmány

Irakban lezárult az alaptörvény-tervezet kidolgozásának folyamata, miután a szövegező bizottság tagjainak elsöprő többsége aláírta az új iraki alkotmánytervezet végső változatát. Igaz ugyan, hogy a "szunnita arabok, a világi személyek, a kurdok és a kommunisták" bizonyos körei fenntartással éltek a szöveggel kapcsolatban.

A dokumentum kidolgozását lezáró ünnepélyes aláírással megnyílt az út az alkotmánytervezet parlamenti jóváhagyása előtt, mely – a szunnita arabok ellenkezése dacára – még a vasárnapi nap folyamán várható.

Az aláírás előtt a szunnita kisebbségnek tett engedményként még néhány “kisebb és nem alapvető” módosítást hajtottak végre a szövegen: egyebek mellett kihúzták a párt szót a Szaddám Huszein volt iraki diktátor Baász Pártjára vonatkozó passzusból. A végső változat csak a korszakra utal, amelyben a megbuktatott elnök irányította a politikai szervezetet.
Az alkotmányozók a decemberben megválasztandó új törvényhozásra bízták a döntést a bizottság felállításáról, mely arra hivatott, hogy megtisztítsa a közéletet az egykori állampárt tagjaitól. A következő parlamentre vár a szövetségi berendezkedés kérdésének általános megvitatása és megvalósítása, miközben a végleges szövegváltozat már elismeri a kurd autonóm régió létét.

Bár a szövegre vasárnap áldását adta az iraki törvényhozás, az ezt követő referendumon könnyen megbukhat. A szövegező bizottságba meghívott 15 fős szunnita küldöttség két tagja máris jelezte, jelen formájában nem támogatja az alkotmánytervezetet. Az általuk vitatott pontokat – köztük az Irak szövetségi állammá alakításáról és Baász Pártról szóló kitételeket – ugyanis nem sikerült megnyugtatóan rendezni. Az Irak egységéről, az iraki arab identitásról és az iszlámról mint a törvénykezés fő forrásáról szóló követeléseik sem teljesültek.

A parlamenti jóváhagyást követően az iraki nép mondja ki a végső szót az alkotmánytervezetről az október 15-re kitűzött népszavazáson. A felelősségteljes döntés érdekében a dokumentum ötmillió másolatát fogják köröztetni országszerte: a tervek szerint a kormánytól havonta kapott élelmiszercsomagok kíséretében juttatják majd el minden egyes családhoz, miközben média- és reklámkampányt indítanak a minél szélesebb körű támogatottság megszerzése végett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik