Nagyvilág

Ötven áldozat iraki merényletekben

Ötven halálos áldozatot és több tucat sebesültet követeltek az iraki fegyveres támadások és merényletek.

Tizenöt halálos áldozata és 50 sérültje volt annak a bagdadi pokolgépes merényletnek, melyet követően többórás tűzharc bontakozott ki a körzetben állomásozó rendőrök és a kormányellenes fegyveresek között. Szintén Bagdadban ért támadás egy minisztériumi gépkocsit: Buso Ibrahim, az igazságügyi miniszter helyettese megúszta a rajtaütést, négy testőre azonban meghalt, további öt pedig megsebesült.

A fővárostól délre fekvő Hillában aknavetős támadás ért egy katonai ellenőrzőpontot; egy közkatona meghalt, egy tiszt pedig megsebesült a becsapódó aknagránát repeszeitől.

Bagdad egyik északi elővárosában orvlövészek terítettek le két rendőrt. Két civilt megölt, hármat pedig megsebesített egy tikríti pokolgéprobbanás.

Baakúba közelében is bombát robbantottak: a merénylet három halálos áldozatot követelt, egy személy megsebesült. Ugyanebben a városban, ahol különösen erős a kormányellenes fegyveresek ellenállása, ismeretlen fegyveresek Iránból hazatérő zarándokokra nyitottak tüzet, négy síita polgári személyt megölve.

A Bagdadtól 200 kilométernyire északra fekvő Baidzsi központjában lelőtték az amerikai katonai alakulatok egyik iraki tolmácsát, Baladban pedig az iraki hadsereg egyik tisztjével végeztek.

Az ország északi részén fekvő nagy olajipari központban, Kirkukban egy katonatiszt és két közkatona életét oltotta ki egy házilag barkácsolt robbanószerkezet detonációja – közölte a rendőrség.

Szamarrában gránátokat hajítottak egy katonatiszt házára, de nem a tiszt, hanem egy civil – a tiszt ott tartózkodó testvére – vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik