Nagyvilág

Újraírnák az uniós alkotmányt a csehek

Leállítaná az európai alkotmány ratifikációs folyamatát a csehek többsége, mert úgy véli, hogy szükség van az európai dokumentum alapelveinek új és részletes magyarázatára.

A prágai Társadalmi Kutatások Központja (STEM) által júliusban készített országos felmérésben csak a megkérdezettek 25 százaléka válaszolta azt, hogy a dokumentum franciaországi és hollandiai elutasítása után is be kell tartani az eredeti menetrendet, és mind a 25 uniós tagállamban le kell zajlania a ratifikációnak. A ratifikációs folyamat folytatása ellenzőinek fele teljes mértékben elutasítja a mai európai alkotmányt, s azt állítja, hogy új dokumentumra van szükség, ezért már nincs is értelme az eddigi alkotmányról vitatkozni.

A megkérdezettek fele úgy véli, hogy az Európai Uniónak feltétlenül kell egy alkotmányos dokumentum, míg a másik fele szerint erre semmi szükség. Az alkotmányt leginkább a fiatalabb és a középkorú, magasabb végzettséggel rendelkező korosztály támogatja, míg az idősebbek és a kommunista párt hívei nagymértékben elutasítják.

Csehországban egyelőre nincs döntés arról, hogy az európai alkotmány elfogadásáról a parlamentben, vagy pedig népszavazás útján döntenek. A megkérdezettek 82 százaléka népszavazást szeretne. Ez 19 százalékkal magasabb arány, mint az év elején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik