Nagyvilág

Gáza: bukik az ellenállás

A hadsereg fokozatosan felőrli a telepesek és a tüntetők ellenállását, így néhány napon belül véget érhet az izraeliek kitelepítése a Gázai övezetből.

Palesztin áldozatok

Palesztinokra nyitott tüzet egy izraeli fegyveres szerdán a ciszjordániai Silo zsidó telepnél. Az izraeli rádió jelentése szerint két palesztin életét vesztette.

Lépésről lépesre haladnak az izraeli katonák és erőszakkal hurcolják el otthonaikból azokat a zsidó telepeseket, akik nem tettek eleget az izraeli kormány felszólításának és a szerda hajnali határidőig nem hagyták el gázai övezetbeli otthonukat. A többszörös túlerővel szemben tehetetlen, sok esetben sikoltozva, őrjöngve védekező kitelepítetteket buszokba tuszkolva szállítják el az izraeli hadsereg katonái. Szerda délután a rendőrség szóvivője közölte, hogy teljesen kiürítettek két gázai övezeti zsidó telepet “Bedola és Tel-Katifa kiürítése befejeződött” – jelentette be Sai Ickovic. Ez az első két kiürített telepe az övezet nagy településtömbjének, Gus Katifnak azóta, hogy kedd éjfélkor lejárt a 21 gázai övezeti és négy ciszjordániai zsidó telep önkéntes elhagyásának határideje.

Az izraeli hadsereg sikerét jelzi az is, hogy a JESA telepesszervezet egyik vezetője szerdán beismerte, hogy kudarcot vallottak a zsidó telepek felszámolása ellen indított küzdelemben, és a Gázai övezet nagy településtömbje, Gus Katif nem létezik tovább. “Kudarcot vallottunk. Nyilvánvaló, hogy Gus Katif elesett” – jelentette ki Saul Goldstein, a gázai és ciszjordániai telepesek tanácsának (JESA) egyik vezetője az izraeli közszolgálati televízióban. Goldstein, aki egy ciszjordániai zsidó telep lakosa, az utóbbi napokban a legnagyobb gázai övezeti zsidó telepen, Neve Dekalimban tartózkodott, hogy támogassa a kitelepítésre ítélt lakosokat és elejét vegye erőszakos eseményeknek.

A telepesek szervezete számos tüntetést, nagygyűlést és felvonulást szervezett az utóbbi hónapok során, hogy megpróbálja megakadályozni a kijelölt gázai övezeti és ciszjordániai zsidó telepek felszámolását vagy legalább a vonatkozó döntés végrehajtásának felfüggesztését. Szombaton Tel-Avivban legalább kétszázezren tüntettek a telepek felszámolása ellen.

Napok kérdése

A Gázai övezetben lévő zsidó telepek kiürítése néhány napon belül befejeződhet – jelentette ki szerdán az izraeli hadsereg egyik szóvivője. “A jelenlegi helyzetből kiindulva úgy véljük, hogy a telepek evakuálása néhány napon belül megtörténhet” – fogalmazott az illetékes. Mint mondta, mostanáig az izraeli erők öt telepre, Neve Dekalimba, Moragba, Tel-Katifába, Ganei-Talba és Bedollába vonultak be, hogy a még ott lévő lakosokat és a hozzájuk illegálisan csatlakozókat erőszakkal bírják rá a távozásra. Közölte azt is, hogy a hadsereg késő délelőtt kiürített két olyan autóbuszt, amelyeken a telepek felszámolását ellenző zsidók tartózkodtak.

Ariel Saron izraeli kormányfő a szerdi nap folyamán Jeruzsálemben „szívszaggatóak” a nevezte a gázai telepesekről készült képeket, és önuralomra szólította fel mind a telepeseket, mind a katonákat. Lehetetlen könnyek nélkül nézni mindezt, s ez rám is vonatkozik. Megszakad a szívem, amikor ilyen dolgokat látok” – fogalmazott az izraeli kormányfő Móse Kacav elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján. Saron felszólította a kivonulás ellenzőit, hogy kerüljék el szóbeli és fizikai összetűzést a biztonsági erőkkel.

“Támadjanak rám, én vagyok a felelős ezért, vádoljanak engem, ne az egyenruhás férfiakat és nőket” – közölte. Kacav kijavította Saron szavait, mondván: “Bírálatra gondol, nem támadásra.” Saron nem válaszolt az elnök szavaira. Az izraeli biztonsági erők figyelmeztették Ariel Saront, hogy egyik elődjéhez, Jichák Rabinhoz hasonlóan szélsőségesek támadásának célpontjává válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik