Nagyvilág

Költözők és renitensek Gázában

Egy nappal a szerdai határidő előtt a nyolc és félezer gázai telepes közel fele már távozott a Gázai övezetből. A még maradókhoz körülbelül ötezer izraeli és Ciszjordániából érkezett keményvonalas csatlakozott.

Letartóztattak ötszáz telepest

Az izraeli rendőrség a kiürítési utasításnak ellenszegülő 500 gázai zsidó telepest vett őrizetbe keddre virradóra – közölte az izraeli katonai rádió. A telepesek egy evakuálásra ítélt kolónia területére próbáltak meg behatolni. A rendfenntartók és az ellenszegülők közötti torzsalkodásban egy izraeli katonatiszt megsebesült.

Az 1486 kitelepítésre kötelezett zsidó telepes családból eddig csak 593 távozott a Gázai övezetből – közölték izraeli katonai források. A keddi napon még önként távozhatnak a családok, éjfél után viszont azokat, akik nem hagyják el otthonukat, erő alkalmazásával kényszerítik a kitelepülésre.

A Kfar Darom-i és az acmónai kolóniát még egy család sem hagyta el. Az előzőben 73, míg a másikban 83 család él. Mindössze egy család távozott a 64-et számláló necarimi telepről, Neve Dekalimból pedig 150 hagyta el Gázát önként eddig a 467-ből. Az övezet északi részén viszont már viszonylag sokan engedelmeskedtek a parancsnak. Eley Sínaiból a 74-ből 40, Dugitból a 19-ből 17, míg a niszaniti telepről a 240 családból 230 távozott.

A Jerusalem Post napilap hétfő esti jelentése szerint 897 család jelezte, hogy eleget tesz az izraeli kormány kitelepítési felszólításának. A hadsereg közép-európai idő szerint este 10 órakor megkezdi a gázai és négy ciszjordániai telep kiürítését, amennyiben a telepesek nem távoznak addig.

Jichák Hercog építés- és lakásügyi miniszter néhány nappal ezelőtt felszólította a telepeseket: mielőbb költözzenek ki otthonaikból, hogy részesüljenek az őket megillető teljes kompenzáció összegében, ahelyett, hogy megvárják a szerda után esedékes kényszerű kiköltöztetést. Akik ellenállnak a kitelepítésnek, elvesztik a jogot a kárpótlásra – hangsúlyozta a miniszter.

Saron és a telepesek

Ariel Saron izraeli miniszterelnök televíziós beszédében azt mondta, hogy fájdalmas, de a nemzet jövője szempontjából szükséges lépést kellett tenni – számolt be a BBC. “Nem tarthatjuk meg örökké Gázát. Több, mint egymillió palesztin él ott, és minden nemzedékkel megduplázódik a számuk. Különlegesen zsúfolt körülmények között élnek menekülttáborokban, szegénységben és kétségbeesésben, remény nélkül, olyan helyeken amelyek a gyűlölet melegágyai”- mondta. Saron elismerte, hogy a kivonulás kockázatos lépés volt, de úgy vélte, ez a legjobb módja a biztonság garantálásának és felszólította az izraelieket, hogy bízzanak meg benne.

A telepesek egy része a BBc értesülései szerint úgy érzi, az izraeli kormány elárulta. „Ez erkölcstelen folyamat, ez a terv számunkra katasztrófa, és amikor a kormány azt mondta, hogy minden telepes számára megoldást talál, akkor kiderült, hogy hazudott, mert több, mint hatszáz család problémája megoldatlan” – mondta Debbie Rosen, Neve Dekalim telep egyik lakója. “Nem tudjuk, hová menjünk. Nem tudjuk, a gyerekeink hol járnak majd iskolába, pedig már csak két hét van iskolakezdésig. Semmit sem készítettek elő nekünk.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik