Nagyvilág

Folytatják a kutatást Horvátországban az eltűnt magyar repülőgép után

Vasárnap reggel folytatják a kutatást a mentőalakulatok a Horvátországban eltűnt magyar sportrepülőgép után - közölte a horvát hegyimentő szolgálat.

Mint a szolgálatnál elmondták, a kutatást szombat este felfüggesztették. A nap folyamán a mentőszolgálat tagjai a horvát belügy- és védelmi minisztérium helikopterein többször is átrepültek a Plitvicei-tavak térsége felett, ahol a magyar légi járműnek feltehetően nyoma veszett, de nem sikerült rábukkaniuk a gépre. A kutatást megnehezíti, hogy a horvát-boszniai határ térségében fekvő területet sűrű erdők borítják, illetve fennáll a veszély, hogy a délszláv háborúból hátramaradt aknák lapulnak meg e területen.

A hegyimentők vasárnap reggel mintegy harminc emberrel gyalogosan is át kívánják kutatni Rastovace település térségét. Az eltűnt gép egyik utasánál lévő mobiltelefonról érkező jelek ugyanis arra utaltak, hogy erre lehet az eltűnt sportrepülő.

Zlatko Mehun, a horvát belügyminisztérium szóvivője szombat este úgy nyilatkozott, hogy a horvát rendőrség és hadsereg helikopterei vasárnapra virradóra esetleg hőkamerák segítségével megkísérlik felkutatni a magyar sportrepülőt, ám ez az időjárástól függ. Mivel a térség közel fekszik Horvátország és Bosznia-Hercegovina határához, a határ túloldalán szombaton a boszniai határőrszolgálat is kereste az eltűnt magyar gépet, de erőfeszítései szintén eredménytelenek maradtak – mondta Mehun.

A két utast szállító magyar sportrepülőgép péntek este tűnt el. A légi jármű hét másik géppel Zágrábból Bac szigetére tartott, de Split előtt zivatarfelhőhöz érkezett, ezért a kötelékparancsnok úgy döntött, hogy a gépeknek vissza kell fordulniuk és a zárai (Zadar) repülőtéren kell leszállniuk.

Öt gép eljutott a városi repülőtérre, ott biztonságosan landolt, egy pedig egy használaton kívüli repülőtéren kényszerleszállást hajtott végre Drnis helység közelében. Az egyik gép a hegyek között fáknak ütközött és felrobbant, két utasa meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik