Nagyvilág

Diplomata lesz a külügyi államtitkár

Távozik posztjáról a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára. A több mint harmincéves hivatásos diplomatamúltra visszatekintő Hajdu András a Népszabadság értesülései szerint az év végétől nagykövetként folytatja pályafutását.

A korábbi stockholmi, illetve koppenhágai nagykövet távozását elsősorban azzal indokolta, hogy köztisztviselőként a politikai ciklusoktól függetlennek tartja magát, diplomataként pedig – a Budapesten töltött öt év után – újabb külföldi kiküldetése volt esedékes.

A jogász végzettségű Hajdu 2002-ben lett a külügy közigazgatási államtitkára. Államtitkári tevékenységének időszakára utalva korszakos változásnak nevezte a Külügyminisztérium EU-s működési pályára állítását, a magyar külpolitika a kelet-európai térség iránti felelősségteljes érdeklődését, valamint az ázsiai nyitást. A délkelet-ázsiai cunamit követően a külügy éles támadások kereszttüzébe került, miután kiderült: a természeti katasztrófát követően nem utazott vissza állomáshelyére az akkori bangkoki nagykövet. A Bem rakpartot ért kritikák idején Hajdu vállalta a „villámhárító” szerepét.

A lap információi szerint Hajdu utódja várhatóan Fekszi Márta, a tárca jogi szolgálatának vezetője lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik