Nagyvilág

Szárnyal a balkáni gazdaság

Egyre több külföldi befektető jelenik meg a román és bolgár piacokon. Az Európai Unió tagországai gazdasági robbanásról beszélnek a két országgal kapcsolatban, miközben a régi uniós országok gazdasága stagnál – írja a Business Week.

3000 ház, ipari park, kereskedelmi negyed, 10 ezer ideiglenes és 25 ezer állandó munkahely – ezt nyújtja a Bukarest keleti részén induló 1, 2 milliárd eurós ingatlanfejlesztés. A területen korábban szilvaültetvény volt, így lehet, hogy Románia és Bulgária felcseréli a gyümölcsöket a modern fejlődésre. Adrien Videnau, Bukarest polgármestere arra ösztönzi a városhoz közeli falvakat, hogy ők is erről vegyenek példát, így hasonló projektekkel levegőhöz juthat az amúgy zsúfolt város, és modernizálódnak az elmaradt részek.

Bulgária és Románia a rendszerváltást követően messze elmaradt a közép- és kelet-európai országoktól. De elemzők szerint 2000 óta rendkívül gyorsan fejlődik a térség. Az alacsony munkabérek és a kedvező földrajzi elhelyezkedésük miatt vonzóvá váltak a befektetők szemében. 2005 első öt hónapjában Romániába 951 millió euró külföldi működőtőke érkezett, ami 12 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Románia fejlődését mutatja, hogy a fővárosban az életszínvonal emelkedése miatt több tucat hiper- és szupermarket nyitotta meg kapuit, és az év első öt hónapjában az autóeladások száma 60 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest. Utóbbi miatt a francia Renault cég egy sebességváltókat összeszerelő üzem építését tervezi, 219 millió euró értékben.

A gazdasági fejlődés a két ország jól behatárolt részeire összpontosul, Bulgária városiasabb térségeire és Románia fekete-tengeri partvidékeire. A külföldi befektetőknek még ugyanis nagy kockázatot jelent a vidéki és szegény kelet-romániai rész.

Bulgária főleg a gazdasági stabilitása miatt lehet vonzó a befektetőknek. 2004-ben 2,14 milliárd euró volt a külföldi befektetések értéke, azaz a 2003-as évhez képest 14,2 százalékkal nőtt. Egy szófiai ingatlanközvetítő-iroda munkatársa elmondta, hogy kisebb visszaesést tapasztalnak a külföldi befektetőknél. Ez szerinte azzal magyarázható, hogy sokan félnek a terrortámadások miatt, valamint többen tartanak attól, hogy késik Bulgária uniós csatlakozása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik