Nagyvilág

Emberjogi szervezetek a brit letartóztatások ellen

Nagy-Britanniában őrizetbe vettek tíz külföldi állampolgárt, akik a hatóságok szerint veszélyeztették az ország biztonságát. Mind a tíz személyt ki fogják utasítani. Az eljárás ellen több emberi jogi szervezet is tiltakozik - írja a BBC.

A brit kormány a londoni merénylet-sorozat után döntött úgy, hogy nem maradhatnak az országban azok az iszlám radikálisok, akik erőszakra buzdítanak, vagy dicsőítik az ilyen akciókat. Charles Clarke brit belügyminiszter szerint a londoni merényletek után megváltozott körülmények elengedhetetlenné tették a mostani letartóztatásokat.

A Liberty és az Amnesty International azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az intézkedések veszélyeztetik az emberi jogok érvényesülését. Mint mondják, a letartóztatottak közül többen olyan országokból menekültek korábban Nagy-Btritanniába, mint Libanon, Algéria, vagy Jordánia, ahol az alapvető emberi jogokat sem tartják szem előtt. Az emberjogi szervezetek határozottan tiltakoznak a hazatoloncolások ellen, hiszen ezekben az országokban nincs garantálva a kiutasítottak biztonsága.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik