Külföld

Ellenőrök az iráni uránfeldolgozó üzemben

admin
admin

2005. 08. 08. 10:23

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei megérkeztek hétfőn reggel az iráni Iszfahán uránfeldolgozó üzemébe, hogy felszereljék a NAÜ megfigyelő kameráit, és feltörjék az ENSZ pecsétjeit a hosszabb ideje nem működtetett üzem kapuin.

Ezek az intézkedések azzal függenek össze, hogy Irán a NAÜ ellenőrzése mellett fel akarja újítani eddig szüneteltetett uránfeldolgozó tevékenységét. Teherán nemrégiben tett bejelentést erről a szándékáról, hangoztatva, hogy nem megy el az urándúsításig, csupán az azt egy lépéssel megelőző feldolgozási fázisig.

Az Egyesült Államok azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver előállítására törekszik, ezért van szüksége feldolgozott uránra. Azzal fenyegeti Teheránt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet, és büntetőintézkedéseket kér az ázsiai ország ellen. Irán azt állítja, hogy csak békés célokat szolgál nukleáris programja, és hangoztatja, hogy joga van az urándúsításhoz, mert azt nem tiltja az atomsorompó-szerződés.

Az Európai Unió három legnagyobb hatalma – Franciaország, Nagy-Britannia és Németország – igyekszik rávenni Teheránt, hogy különféle gazdasági és politikai előnyök fejében egyszer s mindenkorra mondjon le az urándúsításról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.