Nagyvilág

Fordulat Németországban?

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) csúcspolitikusai a javuló közvélemény-kutatási eredmények láttán fordulatot érzékelnek a választási kampányban. Gerhard Schröder kancellár egy pénteki kasseli tanácskozáson „üldözési versenyre" szólította fel pártját.

A kancellár jó esélyt lát arra, hogy az SPD szeptember 18-ig, a tervezett idő előtti választások napjáig ledolgozza tíz százalék feletti hátrányát a konzervatív pártokkal (CDU, CSU) szemben és kormányon maradhat. Schröder szeptember 18-áig több mint száz választási rendezvényen akar részt venni. Franz Müntefering, az SPD elnöke a kasseli „mozgósítási konferencián” arról beszélt, hogy a politikai életben nagy mozgás indult be, igen magas még a bizonytalan szavazók száma. A politikus véleménye szerint tévedett az, aki azt hitte: a választások kimenetele már eldőlt a konzervatív ellenzék javára.

A legújabb közvélemény-kutatási kimutatásokban a konzervatív-liberális ellenzék (CDU, CSU, FDP) együttes eredménye vagy meghaladja az abszolút többséget jelző 50 százalékot, vagy alatta marad. Az ellenzék nagyjából azonos szinten áll a baloldalhoz sorolt erőkkel (szociáldemokraták, zöldek, baloldali választási szövetség). Ez utóbbi három azonban nem nagyon akar összefogni, amit pénteken több politikus is megerősített. Schröder és Müntefering Kasselben ismételte meg, hogy a baloldali választási szövetséggel országos szinten nem lépnének koalícióra.

A tervezett választások előtt csak egy televíziós párbaj lesz a kancellár és kereszténydemokrata kihívója között, Angela Merkel csak egy összecsapásba egyezett bele. Ez némileg érthető is, hiszen a napokban két alkalommal is nagy nyilvánosság előtt összetévesztette a CDU kancellárjelöltje a bruttót a nettóval, ezzel nagy derültséget okozva a másik oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik