Nagyvilág

Elsüllyedt egy orosz tengeralattjáró

Az orosz haditengerészet kétségbeesetten próbálja megmenteni egy a Kamcsatkai-félszigetnél a tengerfenékre süllyedt mélytengeri búvárhajó legénységét. Az amerikai és a japán tengerészet is felajánlotta a segítséget – írja a BBC.

A Priz névre hallgató elárasztható mini-tengeralattjáró beleakadt egy halászhálóba és a 190 méter mély fenékre süllyedt Kamcsatka partjainál. Az orosz haditengerészet tájékoztatása szerint 10 hajót vezényeltek a körzetbe, és amerikai segítséget is hívtak. Japán is bejelentette, hogy a Priz segítségére siet. Állítólag egyelőre még elegendő oxigén áll a szerencsétlenül járt tengeralattjáró hét fős legénységének a rendelkezésére, de az nem világos, hogy mennyi ideig. A mélyvízi mentéseknél használt hajó éppen hadgyakorlaton vett részt, amikor a propellerjei beleakadtak egy hálóba. A Priz túl mélyre süllyedt, ezért búvárok bevetése nem jöhet szóba. A haditengerészet tájékoztatása szerint egy az elsüllyedthez hasonló járműre lenne szükség.

A baleset majdnem napra pontosan öt évvel azután történt, hogy a Kurszk atom tengeralattjáró a Barents-tengeren a tengerfenékre süllyedt egy a fedélzeten bekövetkezett robbanás után. Az orosz flotta büszkeségének tartott tengeralattjáró 118 fős legénysége életét vesztette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik