Nagyvilág

Készültségben az izraeli rendőrség

Tekintettel a Gázai övezet küszöbön álló kiürítése elleni tiltakozásra, készültségbe helyezték kedden az izraeli rendőrséget. Mintegy 15 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak.

A karhatalom feladata az lesz, hogy megakadályozza a Szderótban gyülekező telepeseket és a velük rokonszenvezőket abban, hogy bejussanak a gázai övezeti Gus Katif zsidó telepre. Az egyenruhások ezért élőláncot alkotnak majd, s ellenőrzőpontokat állítottak föl a térségbeli utakon.

A hatóságok azzal is igyekeztek kordában tartani az eseményeket, hogy előre korlátozták a tiltakozó megmozdulás tartamát, és részvevőinek számát. A tüntetés így helyi idő szerint 18.30 és 21.30 között fog lezajlani, s azon legfeljebb ötezren vehetnek részt. A megmozdulás végeztével a tiltakozókat buszokon a Gázai övezettől 28 kilométerre a Negev-sivatagban fekvő Ofakím településre szállítják majd, hogy ott töltsék az éjszakát.

Az óvintézkedésekkel mit sem törődve a kivonulás legvehemensebb ellenzői mindenesetre fogadkoztak, hogy elmenetelnek a gázai telepekig, amelyeket egyébként a múlt hónapban zártak el a nem ott lakók elől, hogy meggátolják a tiltakozókat a kiürítés szabotálásában. „Annyit ígérhetek, hogy a csata elkeseredett lesz, de erőszakmentes” – mondta az egyik zsidó telepesvezér az izraeli katonai rádiónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik