Külföld

Készültségben az izraeli rendőrség

admin
admin

2005. 08. 02. 16:42

Tekintettel a Gázai övezet küszöbön álló kiürítése elleni tiltakozásra, készültségbe helyezték kedden az izraeli rendőrséget. Mintegy 15 ezer katonát és rendőrt mozgósítottak.

A karhatalom feladata az lesz, hogy megakadályozza a Szderótban gyülekező telepeseket és a velük rokonszenvezőket abban, hogy bejussanak a gázai övezeti Gus Katif zsidó telepre. Az egyenruhások ezért élőláncot alkotnak majd, s ellenőrzőpontokat állítottak föl a térségbeli utakon.

A hatóságok azzal is igyekeztek kordában tartani az eseményeket, hogy előre korlátozták a tiltakozó megmozdulás tartamát, és részvevőinek számát. A tüntetés így helyi idő szerint 18.30 és 21.30 között fog lezajlani, s azon legfeljebb ötezren vehetnek részt. A megmozdulás végeztével a tiltakozókat buszokon a Gázai övezettől 28 kilométerre a Negev-sivatagban fekvő Ofakím településre szállítják majd, hogy ott töltsék az éjszakát.

Az óvintézkedésekkel mit sem törődve a kivonulás legvehemensebb ellenzői mindenesetre fogadkoztak, hogy elmenetelnek a gázai telepekig, amelyeket egyébként a múlt hónapban zártak el a nem ott lakók elől, hogy meggátolják a tiltakozókat a kiürítés szabotálásában. „Annyit ígérhetek, hogy a csata elkeseredett lesz, de erőszakmentes” – mondta az egyik zsidó telepesvezér az izraeli katonai rádiónak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.