Külföld

Elhunyt a szaúdi király

admin
admin

2005. 08. 01. 09:51

Meghalt Fahd király, Szaúd-Arábia uralkodója - jelentette be az ország információs minisztere. Az országot egy évtizede vezető Abdullah királyi herceg lép trónra.


Nyugtalanul reagált a piac

Fahd szaúd-arábiai uralkodó hétfői halálhírére nyugtalanul reagált az olajpiac -írja az MTI Eco. A WTI típusú amerikai könnyűolaj a halálhír bejelentése előtt hordónként 60,79 dollár volt, 22 centtel magasabb a pénteki zárónál, a hír bejelentését követően 60,98 dollárra ugrott, 41 centtel állt magasabban pénteki záróárfolyama fölött a Nymex elektronikus piacon. Később a piac megnyugodni látszott, miután közölték: a szaúdi olajtermelés- és szállítás zavartalan.


 

A szaúdi televízióban beolvasott hivatalos közlemény megerősítette a kórházi forrásokból származó értesülést; “a királyi udvar mély gyásszal és szomorúsággal értesült az (iszlám) szent helyeinek őrzője, Fahd király betegség miatt bekövetkezet haláláról” – áll a közleményben.


A 82 vagy 83 éves királyt hétfőn reggel érte a halál – még május végén szállították kórházba heveny tüdőgyulladással.

Fahd király 1982 óta uralkodott Szaúd-Arábiában. Miután a közel egy évtizeddel ezelőtti szélütéséből nem épült fel teljesen, hatalmát már évekkel korábban átruházta Abdullah királyi hercegre, aki követni fogja őt a trónon. A trónörökös személyét a védelmi miniszter Szultán herceg megerősítette az állami televízióban; a király halálával ő lett a királyi herceg, vagyis a trónörökös. 


A BBC értékelése szerint Fahd király uralkodása alatt nőtt Szaúd-Arábia nemzetközi tekintélye, többek között a libanoni polgárháború általa kezdeményezett megoldása nyomán. A szaúdiak ugyanakkor ellentmondásosan fogadták uralkodójuk 1990-es döntését, mellyel engedélyezte az amerikai katonai jelenlétet országában Kuvait iraki megszállása után. Sokak szerint a döntés jelentősen hozzájárult az al-Kaida megalakulásához és népszerűségéhez, ugyanis Oszama bin Laden gazdag, a királyi házzal is kapcsolatban lévő szaúdi üzletember fiaként látta meg a napvilágot.


A Híradó beszámolója szerint elődeihez, Háledhez, Fejszálhoz és Szaúdhoz hasonlóan Fahd is az államalapító Abdel-Aziz Ibn Szaúd (1880-1953) fia volt. Féltestvére, Abdallah herceg a monarchiát megalapító Abdel-Azíz 13. fia, anyai ágon a szíriai Dzsiluvi nemzetségből származik (anyjának ő az egyetlen fiú leszármazottja). Fahd és hat fivére viszont, köztük Szultán herceg védelmi miniszter, Nájef herceg belügyminiszter és Szalmán herceg, Rijád kormányzója Hasza Szudairitól, Abdel-Azíz másik feleségétől született. Ők alkotják a királyi udvarban a befolyásos Szudairi-klánt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.