Nagyvilág

Tovább húzódik a vita az észak-koreai atomprogramról

Javuló hangulatban folytatódnak az észak-koreai atomprogramról szóló hathatalmi egyeztetések, bár a felek továbbra sem jutottak megállapodásra. A tárgyalások negyedik fordulójának második napját ma kezdték Pekingben.

A plenáris ülésen a két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán képviselői először egyenként fejtik ki véleményüket.  Az amerikai és az észak-koreai küldöttség a mostani forduló alkalmával már kétszer folytatott egymással külön megbeszélést, de nem jutottak megegyezésre. Christopher Hill amerikai főtárgyaló értékelése szerint a keddi tárgyalás komolynak bizonyult, de a vita még sokáig eltarthat.

Az eddigi három fordulón nem sikerült megoldást találni arra a válságra, amely azt követően robbant ki, hogy Észak-Korea 2002 októberében felújította katonai rendeltetésű nukleáris programját.

Korábban Észak-Korea beleegyezett abba, hogy az atomfegyverprogramjáról tartandó újabb tárgyalások mindaddig tartsanak, amíg a felek nem jutnak megállapodásra. Ez különösen fontos lehet, mert az előző három forduló során az egyeztetés kudarccal zárult.

Washington elismeri, hogy Észak-Korea teljes mértékben szuverén állam, de követeli az ázsiai ország atomfegyvereinek teljes és ellenőrizhető felszámolását. Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes, a phenjani küldöttség vezetője kijelentette, hogy Észak-Korea kész a Koreai-félsziget atommentesítésére. Dél-Korea a tárgyalásokon felszólította Washingtont, hogy normalizálja kapcsolatait Phenjannal. Ugyanakkor Szöul azt kérte Észak-Koreától, hogy mondjon le nukleáris ambícióiról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik