Nagyvilág

Merénylőt fogott a Scotland Yard

A brit Sky News hírtelevízió értesülései szerint a Birminghamben őrizetbe vett négy férfi egyike, a július 21-i londoni merényletkísérletek egyik feltételezett tettese. A televízió szerint a férfi a szomáliai Yasin Hassan Omar.

A hírt a rendőrség nem erősítette meg, annyit azonban közöltek, hogy a közép-angliai Birminghamban letartóztatott négy ember egyike lehet annak a két férfinek, akiket a rendőrség a július 21-i robbantásokkal vádol. További két terroristagyanús személyt fogtak el az észak-angliai Newcastle városában, róluk egyelőre nem lehet tudni, hogy kapcsolatba hozhatóak-e a korábbi merényletekkel. A két férfit, akik Londonba készültek utazni, a Newcastle-i vasútállomáson vették őrizetbe.  A Scotland Yard egyelőre nem erősítette meg, hogy a newcastle-i letartóztatások összefüggésben vannak-e a négy birminghami férfi őrizetbe vételével, akiket a július 21-i londoni merényletkísérletek ügyében folyó nyomozás kapcsán fogtak el.

A brit belügyminisztérium szerint a második londoni merényletsorozat két legfőbb gyanúsítottja Kelet-Afrikából származik. Acine Hassan Omar szomáliai, aki 11 éves korában családjával érkezett Nagy-Britanniába. Őt azzal vádolják, hogy pokolgépet helyezett el a földalatti Warren Street-i állomásán; másikuk, Mokhtar Said Ibrahim eritreai bevándorló, aki szintén gyerekként érkezett az országba – őt a 26-os autóbusz felrobbantásának kísérletével vádolják. Egyikük lehet a ma Birminghamben letartóztatott férfi

A londoni metró- és autóbusz-hálózat elleni, július 21-i pokolgépes merényletkísérletek kudarcot vallottak, miután a robbanószerkezetek nem léptek működésbe. A két héttel korábbi terrortámadásban legalább 56-an haltak meg, a sebesültek száma pedig meghaladta a hétszázat is.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik