Nagyvilág

Hazaszállították a magyar katonai felszereléseket Irakból

A Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap kiadott közleménye szerint minden magyar felszerelést hazaszállítottak Irakból.

A magyar szállító zászlóalj felszereléseinek utolsó csoportját Irakból egy brit hajó szállította Európába, a szlovéniai Koper kikötőjéből pedig vonaton érkezett meg a Kaposvár melletti Kiskorpád vasúti kirakodóhelyére.


A négy fő által kísért szállítmány 46 tételt foglalt magába, köztük harcjárműveket, teherautókat, terepjárókat, továbbá különböző felszereléseket tartalmazó konténereket. Az Irakban tárolt technikai eszközök hazaszállítását egyébként egy tizenhárom fős katonai szakértő csoport szervezte.

Az Irakból tavaly decemberben hazatért magyar katonák felszerelésének egy részét eredetileg azért hagyták hátra, hogy azokat a NATO-misszióba felajánlott magyar őrszázad használhassa.


Juhász Ferenc honvédelmi miniszter azonban júniusban bejelentette: ebben az évben valószínűleg mégsem indul NATO-misszió a közel-keleti országba, így a kiképzőközpont védelmére felajánlott magyar őrszázadra sincs egyelőre szükség. A felszereléseket azonban nem csak azért kellett hazahozni, mert év végéig biztos nem lesz rájuk szükség, hanem mert felszámolják a hillai többnemzetiségű bázist.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik