Nagyvilág

Nincs magyar áldozata a robbantásoknak

Több mint nyolcvanan haltak meg az egyiptomi Sharm-el-Sheikh bazárjai és szállodái közelében elkövetett robbantássorozatban; a két gépkocsiba rejtett pokolgép mellett egy harmadik bombát is felrobbantottak - közölték illetékesek.

A mentőszolgálat szerint százharminchatan sebesültek meg, más források legalább kétszáz a sebesültről számoltak be. A sharm-el-sheikh-i Nemzetközi Kórház egyik orvosa elmondta: sok sebesült állapota súlyos, életveszélyes. Az egyiptomi rendőrség közölte: a halálos áldozatok között brit, holland, katari és egyiptomi állampolgárok is vannak; az egyiptomi rendőrség és a biztonsági erők tíz tagja is életét vesztette.


A brit külügyminisztérium megerősítette, hogy brit állampolgárok is vannak az áldozatok között. A kairói idegenforgalmi minisztérium szóvivője szerint 13 olasz állampolgár és 15 más külföldi van a sebesültek között.


Csulák Péter, a kairói magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője elmondta: az egyiptomi hatóságok egyelőre nem tudnak magyar áldozatokról. A nagykövetség állandó kapcsolatban áll az illetékes szervekkel – tette hozzá.


A sebesültek között sok egyiptomi munkás van, akik az egyik bazár kávézójában tartózkodtak a robbanáskor – közölte a mentők egyik vezetője.


A szemtanúk szerint szörnyű a helyzet


Szemtanúk elmondása szerint a sharm-el-sheikh-i bazárban, illetve várostól 6 kilométerre fekvő, a külföldi turisták és búvárok által kedvelt Namaa-öböl szállodáinál és bazárjában helyi idő szerint hajnali egy óra (közép-európai idő szerint éjfél) után történt detonációkat követően tömeghisztéria tört ki, az emberek pánikszerűen menekültek, az utakat holttestek borították. A Naama-öbölbeli robbantások célpontja egy turisták által látogatott bazár, illetve a Ghazala Gardens és a Mövenpick szállodák voltak.


Fabio Basone turista a BBC televíziónak elmondta: az egyik szálloda homlokzata leomlott, egy autó és a környékbeli boltok kirakata kiégett.


Hoszni Mubarak elnök, a MENA egyiptomi hírügynökség jelentése szerint, utasítást adott a sebesültek mentésére és a baleset okainak felderítésére. A rendőrség lezárta a Vörös-tenger partján fekvő városba vezető utakat. Előzetes értesülések szerint a robbanószerrel megrakott gépkocsik a Sínai-félszigeten kívülről érkeztek.


Az amerikai külügyminisztérium szóvivője a “lehető leghatározottabban” elítélte az ártatlan polgári személyek elleni támadást.


Egyiptomban több alkalommal követtek el merényleteket a turisták által látogatott célpontok ellen. Áprilisban három turista halt meg és többen megsebesültek, amikor két robbantást követtek el az egyiptomi fővárosban. Tavaly október 7-én összesen 34-én vesztették életüket a Sinai-félszigeten lévő Taba Hilton szállodája és két tengerparti étterem ellen végrehajtott robbantásokban.


Ismét működik a válságkezelő központ a Külügyminisztériumban a sharm-el-sheikh-i robbantások miatt


Az éjszakai egyiptomi robbantásos merényletekre való tekintettel a Külügyminisztérium szombat reggel 8.00 óratól újraindítja a válságkezelő központ működését – tájékoztatta az MTI-t Szabó Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője.
Az érdeklődők reggeltől a 458-3500 telefonszámon már elérik a válságközpontot – közölte a helyettes szóvivő.


Szabó Ferenc elmondta, hogy a Külügyminisztérium egyelőre sem az egyiptomi hatóságoktól, sem a kairói magyar nagykövetségen keresztül nem kapott tájékoztatást magyar áldozatról vagy sebesültről. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik