Nagyvilág

Ezrek menekülnek az Emily elől

A trópusi vihar, amely előzőleg öt ember halálát okozta a Karib-tenger térségében, várhatóan a mexikói-amerikai határtól 240 kilométerre délre csap le a szárazföldre helyi idő szerint szerda reggel.

Ezrek menekültek el a partvidékről Mexikóban és az egyesült államokbeli Texasban az Emily hurrikán közeledtére. A mexikói Tamaulipas állam halászfalvaiból mintegy 17 ezer lakost költöztettek ideiglenes menedékhelyekre. Texas állam déli részén a part mentén lakók homokzsákokkal rakták körül a házakat és deszkával fedték be az ablakokat.

A ciklon, amely jelenleg az ötfokozatú Saffir-Simpson-skála szerinti 2-es erősségű, heves esőzésekkel és széllökésekkel jelezte érkezését a határ menti Matamoros városban.

Az Emily öt ember halálát okozta Jamaicában, amikor 4-es erősségű viharként átsöpört a Karib-tenger térségén, Mexikóban is több ember életét vesztette a közvetve a vihar okozta balesetekben.

Az Emily immár másodszor sújt le Mexikóra: hétfő hajnalban a Yucatán-félszigetre csapott le, több tízezer turista és helyi lakos kényszerült menedékhelyekre a népszerű üdülőhelyeken, Cancúnban, Cozumelben és Playa del Carmenben. A vihar szállodákat és házakat döntött romba, fákat csavart ki, bár a vártnál kisebb károkat okozott.

Kedden is szünetelt a mexikói kőolajexport, a kitermelés várhatóan szerdán kezdődik újra a Mexikói-öböl déli részében lévő olajkutakban – közölte a Pemex mexikói állami kőolajipari vállalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik