Külföld

Elakadt az EU-alkotmány ratifikációja Szlovákiában

admin
admin

2005. 07. 18. 09:02

Megakadt az alkotmányszerződés ratifikációjának folyamata Szlovákiában, miután a pozsonyi alkotmánybíróság arra kérte az államfőt, hogy egyelőre ne írja alá a megerősítésről szóló okmányt.

A szlovák parlament elsöprő többséggel már májusban megszavazta az uniós alkotmány ratifikációját. A megerősítő okirat azóta az államfő asztalán hevert, aki egyértelművé tette, hogy nem fog szembehelyezkedni a parlament döntésével.

Ivan Gasparovic államelnök eredetileg a múlt héten szerette volna aláírni a dokumentumot, de most szóvivője útján közölte, hogy vár a lépéssel. A pozsonyi Štefánik Konzervatív Intézethez közel álló 13 állampolgár ugyanis azzal a kérelemmel fordult az alkotmánybírósághoz, hogy semmisítse meg a parlamenti határozatot, mert olyan kérdésről van szó, amelyben népszavazást kellene rendezni. A kérdésben szerintük az ő személyes alkotmányos joguk is sérült, mert nem nyilváníthattak véleményt az ország alapvető fontosságú döntésében.

Az alkotmánybíróság a beadványt mérlegelve döntött úgy, hogy felkéri az államfőt: addig ne írja alá a parlamenti megerősítésről szóló okiratot, amíg nem határoz a kérdésben. Az alkotmánybíróság azt ígéri, hogy az év végéig határoz az ügyben. Az alkotmány szerint novemberig kell jóváhagynia az államfőnek a képviselők döntését.

A legutóbbi Eurobarometer-felmérés szerint a szlovákok 61 százaléka támogatja az alkotmány ratifikációját, s csupán 11 százalékuk ellenzi, míg 28 százalék nem tudott véleményt formálni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.