Nagyvilág

54-re emelkedett a londoni áldozatok száma

Csütörtökön meghalt a londoni robbantások egyik sérültje, s ezzel 54-re emelkedett a terrortámadások hivatalosan nyilvántartott áldozatainak száma. A merényletek helyszínén az al-Kadia által gyakran használt robbanószert találtak.

A július 7-i merényletekben mintegy 700 ember sebesült meg. Ian Blair, a londoni rendőrség főnöke korábban újságíróknak jelezte, hogy a kórházban ápoltak közül nyolcnak kritikus az állapota.

A múlt heti londoni merényletek helyszínén BBC szerint az al-Kaida terrorszervezet által gyakran használt robbanószerhez hasonló anyagot találták. Igencsak aggasztó ez a fejlemény, hiszen a bomba összetevőit gyakorlatilag bárki beszerezheti, és némi gyakorlattal bombát készíthet belőlük.

A rendőrség szerint néhány héttel a merényletek előtt, a Csatornán átkelve beutazott az országba egy olyan személy, aki al-Kaidás kapcsolatai miatt rajta volt a biztonsági szervek listáján. Állandó figyelését azonban nem rendelték el, mert a hatóságok szerint a listán “nem szerepelt elég magasan”. A férfi pár órával a robbantások előtt elhagyta az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik