Nagyvilág

Srebrenica: temetés és emlékezés

A nemrég feltárt tömegsírokból előkerült, több mint hatszáz áldozat újratemetésére is sor került a srebrenicai mészárlás tizedik évfordulóján tartott megemlékezésen.

Gyászolók és megemlékezők tízezrei rótták le kegyeletüket hétfőn, a srebrenicai népirtás tizedik évfordulóján a vérengzés nyolcezer áldozatának emléke előtt a kelet-boszniai Potocariban. A tragédiáról szólva a külföldi méltóságok a nemzetközi közösség szégyenéről beszéltek és a bűntény tetteseinek kézre kerítését követelték. Helyszíni becslések szerint a potocari emlékparkban közel ötvenezren rótták le kegyeletüket.


A megemlékezés kezdetén a vendégek felkerestek egy tömegsírt és megtekintettek egy, a tragédiáról készült dokumentumfilmet. Külföldi politikusok beszédeikben azt hangsúlyozták, hogy a bűntényért személyes felelősség terheli a tetteseket, nem tehető kollektív bűnössé semmilyen nép, amelynek nevében ők cselekedtek.

A vezeklés gondolata jellemezte Richard Holbrooke, Washington egykori balkáni békealkusza és Jack Straw brit külügyminiszter felszólalását, s a nemzetközi közösség “kolosszális, kollektív és szégyenletes hibájáról, borzalmas leckéről” szólt az emlékünnepségen felolvasott üzenetében Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is.

Eljött a szerb elnök


Idén első alkalommal képviseltette magát, Boris Tadic elnök személyében, a szerb kormány a srebrenicai mészárlás áldozatainak emlékére szervezett ceremónián. Az államfő komoly kockázatot vállalt útjával, hiszen egyes srebrenicai szervezetek hevesen ellenezték jelenlétét, ráadásul a minap 35 kilogramm robbanóanyagot találtak az emlékközpontnál. A félelmek ellenére incidens nem történt, de az elnök példás magatartása ellenére a szerbiai társadalom továbbra is mélyen megosztott a srebrenicai bűntény megítélésében, jóval többen vannak azok, akik vitatják a tragédia súlyosságát


Amióta május végén Slobodan Milosevic, volt jugoszláv államfő hágai perén bemutattak egy videófelvételt hat srebrenicai muzulmán kivégzéséről, a belgrádi közvélemény a korábbinál nagyobb figyelmet szentel a tragikus esemény részleteinek hiteles felkutatásának. A felvételen rögzített brutális bűncselekményeknek egyetlen oka az volt, hogy a fiúk muzulmán vallásúak voltak.


Az önvizsgálat mellett egyre erőteljesebben nyilvánul meg az az igény, hogy a világ tudomást szerezzen a Srebrenica környékén meggyilkolt szerb áldozatokról is. Ezzel összefüggésben június végén a Vecernje Novosti című napilap, 16 oldalas mellékletében tette közzé azt a listát, mely 3287 szerb áldozat nevét tartalmazza. A szerb elnök már a megemlékezés előtt bejelentette, hogy fejet hajt az ártatlan áldozatok előtt.


Tíz évvel ezelőtt…


1995 július 11-én foglalta el az ENSZ védelem alatt álló, 40 ezer főt számláló, muzulmán lakosságú bányászvárost a Ratko Mladics vezette boszniai szerb haderő. Srebrenica elestével 15 ezer férfi menekült el a városból a környező hegyekbe, 25 ezer ember pedig az 5 kilométerre lévő Potocsáriba, a holland békefenntartók bázisa felé menekült. A tábor órák alatt megtelt, s a mintegy 20 ezer kinnrekedt embernek a környező gyárakban és épületekben kellett menedéket találnia. Közülük került ki az eddig névvel is beazonosított 8 ezer 106 eltűnt nagy része.


Utoljára a múlt héten bukkantak egy tömegsírra, melyben a Srebrenicában elkövetett mészárlás újabb áldozatai nyugszanak. “A munkák csütörtökön kezdődtek, és mintegy harminc holttestet találtunk” – közölte pénteken Murat Hurtic, az eltűnt személyek ügyével foglalkozó horvát-muzulmán bizottság illetékese. A tömegsír mintegy két kilométerre található a Srebrenica közelében létesített emlékhelytől, ahová mintegy 610, tömegsírokból kiemelt és azonosított áldozatot helyeztek végső nyugalomra július 11-én, a már korábban eltemetett, mintegy 1300 másik áldozat mellé.  Ezzel azonban még korántsem tekinthető lezártnak a srebrenicai tragédia. További hétezer ember maradványai várnak azonosításra, mielőtt tőlük is végső búcsút vehetnek hozzátartozóik.


A II. világháború utáni legnagyobb európai népirtás több elkövetőjét már elítélte a hágai bíróság. A mészárlás fő felelőseinek tartott Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és vezérkari főnöke, Ratko Mladic, akiket a hágai Nemzetközi Bíróság népirtással vádol, azonban továbbra is bujkálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik