Nagyvilág

Kiadják Zentait az ausztrálok

Izraeli lapértesülés szerint az ausztrál igazságügyi miniszter úgy döntött, hogy átadják a magyar hatóságoknak a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károlyt.

A The Jeruzalem Post beszámolója szerint Chris Ellison ausztrál igazságügyi miniszter a kiadatás mellett döntött Zentai Károly ügyében, akit a magyar hatóságok azzal vádolnak, hogy 1944 novemberében, a magyar hadsereg tisztjeként két társával együtt Budapesten megkínozta, és megölte Balázs Péter 18 éves zsidó fiút. Az azóta Ausztráliába emigrált férfira a Simon Wiesenthal Központ nácivadászai bukkantak rá a Magyarországon tavaly júliusban beindított Utolsó Esély művelet keretében. A több mint egy tucat európai országában folyó keresés nyomán 2002 óta eddig 79 esetben került sor vádemelésre.

Pénteken az ABC ausztrál közszolgálati rádió még arról számolt be, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyzeték a 83 éves férfit, akit a magyar magyar hatóságok kiadatási kérelme alapján pénteken tartóztatták le Perth-ben. Ügyvédje, Michael Bowden akkor védence életkorára és Ausztráliában töltött immár több mint 50 évére hivatkozott s arra, hogy “nyilvánvalóan nem kell a menekülésétől tartani, amint azt a bíróság megállapította”. Bowden szerint a bírósági procedúra ezzel csak elkezdődött és még jelentős időt vehet igénybe.

A kiadatást – mondta az ügyvéd – számos alapon meg fogják támadni, nem csak törvényi és formai követelmények alapján, de “arra a módra hivatkozva is, amellyel beszerezték a kérelem alátámasztására szolgáló eredeti bizonyítékot”. Az ügyvéd megerősítette, hogy védence változatlanul tagadja az ellene felhozott vádat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik