Nagyvilág

A szegénységről tárgyalnak a leggazdagabbak

Afrika nyomorának enyhítése és a globális felmelegedés a fő témái a nyolc vezető ipari hatalom (G8) skóciai csúcstalálkozójának, melynek az Edinburgh-tól északra fekvő Gleneagles kisváros, acélkordonnal körbekerített kastélyszállója ad otthont.

Erőszakos megmozdulások

Tüntetőkkel csaptak össze és két embert őrizetbe vettek a rendőrök Skóciában, néhány órával a G8) állam- és kormányfőinek csúcstalálkozója előtt. A tüntetők megdobálták a rendőröket, sérültekről nem érkezett jelentés. Az amerikai hírügynökség televíziós szolgálatának operatőre több mint száz tüntetőt – köztük sok, arcát kendővel elfedő személyt – látott távozni a táborból, ahol mintegy ötezer anarchista és globalizációellenes tüntető verődött össze. A csoport tagjai bezúzták a közelben parkoló autók szélvédőit, és kövekkel dobálták meg a rendőröket. A rendőrség több utat lezárt a Gleneaglestől délre fekvő területeken, közte a térséget észak-déli irányban átszelő fő autópálya egyes részeit is. Két nappal a csúcsértekezlet előtt mintegy 90 globalizációellenes tüntetőt a skót rendőrség.

A brit kormány erőteljes kezdeményezéseket tett a főleg Afrikának szánt segélyek öt éven belüli megkétszerezésére – hozzávetőleg évi 50 milliárd dollárra emelésére – és a legszegényebb, eladósodott országok adósságának 100 százalékig terjedő leírására, de a többi G8-ország részéről nem egyértelműen lelkes a fogadtatás. Maga a legfőbb kezdeményező, Gordon Brown brit pénzügyminiszter is elismerte: a szegénység leküzdése egy életre szóló feladat, egyetlen értekezlettel nem lehet megoldani a problémát.

Szavait a Make Poverty History – Adjuk át a múltnak a szegénységet – nevű, idén alakult, 400 tagszervezetből álló nemzetközi szegénységellenes koalíció is alátámasztotta, melynek a csúcs előtt kiadott összeállításában az áll: naponta 800 millió ember fekszik le éhesen, a jelenlegi ütem alapján 130 évet venne igénybe az éhezés globális felszámolása. A csoport kimutatása szerint az Európai Unió évente 913 euró támogatást ad a gazdáknak minden egyes szarvasmarha után, ugyanakkor a Szaharától délre fekvő afrikai országok egy-egy lakójára átlagosan évi 8 euró EU-segély jut.

A klímaváltozás ügye sem ígér gyors előrelépést. George Bush amerikai elnök már közölte az egyik brit kereskedelmi tévének adott interjújában, hogy az Egyesült Államok továbbra sem akar hallani a kiotóihoz hasonló, a károsanyag-kibocsátás csökkentését globálisan és tételesen előíró egyezségről, mert az “tönkretenné” az amerikai gazdaságot. A csúcs előtt nyilatkozó környezeti szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy lassan a kínai gazdaság válik a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátójává, sőt ez bizonyos szennyezőanyagok esetében már meg is történt.
Az évente 9 százalékkal – vagyis az 1 százalék körüli növekedésű euróövezethez képest szinte fénysebességgel – növekvő kínai gazdaság áramigényének 95 százalékát az országban működő 30 ezer szénbánya termelésével fedezik; a világ húsz legszennyezettebb városa közül 16 Kínában van. A kínai gazdaság olajfelhasználása is meredeken emelkedik: 1994 és 2004 között megkétszereződött, jelenleg a napi 6 millió hordót is eléri, amivel a 20 millió hordós fogyasztású Egyesült Államok mögött a második helyen áll. Az előzetesen kiszivárgott hírek szerint a skóciai G8-csúcs külön határozatban foglalkozik majd a magas olajárak növekedési kockázataival, felszólítva a termelő országokat, hogy megfelelő mértékű beruházásokkal gondoskodjanak a szükséges ellátási kapacitásról.

Londoni elemzők szerint a 60 dollár körül mozgó szabadpiaci olajár egyik fő oka az olthatatlan kínai olajszomj, melynek kielégítéséhez a lehetséges többletkapacitások teljes kiaknázása sem lenne elegendő. A Barclays Capital londoni befektetési ház éves elemzése szerint az utóbbi két évben megkétszereződött olajár eddig több mint 900 milliárd dolláros többletköltséget okozott a fogyasztó gazdaságoknak, és nem lehet kizárni, hogy a fizikai végfelhasználói kereslet, valamint a fedezeti és készletfeltöltési vásárlások növekedése miatt az év végére már 75 dollárba kerül majd egy hordó nyersolaj.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik