Külföld

Négyen folytatják az EU-alkotmány ratifikációját

admin
admin

2005. 06. 30. 09:58

Luxemburg, Málta, Ciprus és Csehország egyelőre nem él annak a "gondolkodási időnek" a lehetőségével, amelyet a június 16-17-i csúcstalálkozón teremtettek meg az állam- és kormányfők az Európai Unió alkotmányának ügyében.

A luxemburgi parlament kedden egyhangúan szavazta meg első olvasatban az uniós alkotmány ratifikációját. A nagyhercegségben azonban népszavazást is rendeznek július 10-én. Ha itt az igen kerül többségbe, akkor a 60-tagú nagyhercegségi törvényhozás folytatja a megerősítés folyamatát a második olvasattal.

Szerdán tartotta meg a kétnaposra tervezett alkotmányratifikációs vita első napját a ciprusi parlament. A négy nagyobb párt közül három képviselői egyaránt azt ígérték, hogy a csütörtökön tartandó szavazáson igennel voksolnak majd.

A máltai kormány igazságügyi minisztere kedden jelentette be, hogy az ország parlamentje július 6-án vitatja meg az alkotmányszerződés ratifikációját. Lawrence Gonzi miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs után megerősítette, hogy a szigetország júliusban befejezi a ratifikációt.

A cseh parlament alsóháza szerdán megtette az első lépést az alkotmányszerződésről rendezendő népszavazás kiírása felé. A képviselők felhatalmazták az államfőt, hogy referendumot írjon ki külpolitikai ügyekben, ha azt állampolgárok meghatározott számú aláírással támogatott petíciója, vagy a parlament tagjainak 40 százaléka kéri.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.