Nagyvilág

Amerikai hadművelet indult Nyugat-Irakban

Az amerikai haderő új hadműveletet indított kedden Irak nyugati részén, ezer katonát küldve harcba a térségben tevékenykedő fegyveres lázadók ellen. A felkelők délelőtti támadásaiban tizennégyen vesztették életüket.

Elégedetlenek Bush-al az amerikaiak

Egy hétfői felmérés adatai szerint a lakosság csaknem 75 százaléka úgy látja, hogy a kormány alábecsülte az Irakban várható nehézségeket. A megkérdezettek 56 százaléka elégedetlen George Bush elnök iraki teljesítményével, 62 százalék pedig úgy látja, hogy az Egyesült Államok “mocsárba süllyed” Irakban.

A Szaif (Kard) fedőnevű művelet célja az Eufrátesz folyó mentén, el-Hadísza és Hit városok között tevékenykedő terroristák és külföldi harcosok felszámolása. Az amerikai szárazföldi és tengerészgyalogos csapatokat százfőnyi iraki kontingens segíti.

Tizennégy halálos áldozatot követeltek kedden délelőtt Irakban a fegyveres felkelők támadásai. Az iraki biztonsági erők hat tagját ölték meg a Bagdadtól 125 kilométernyire északra fekvő Szamarra térségében három különálló incidensben. Az egyik esetben pokolgép robbant egy járőrosztaguk mellett, a másikban mintegy hetven fegyveres felkelő támadta meg a biztonsági erők egyik őrhelyét, a harmadikban rakétatámadás érte a biztonsági erők egyik járőrautóját.

Öt ember meghalt, kilenc megsérült egy autóba rejtett pokolgép robbanása következtében a Bagdadtól 60 kilométernyire északkeletre található Baakúba központjában, egy helyi rendőrőrs közelében. Öngyilkos merénylő végzett egy amerikai katonával a többnemzetiségű erők Balad melletti támaszpontja közelében. Ismeretlenek tüzet nyitottak Bagdadban egy személyautóra, megölve annak két utasát. A halottak ruházatában talált okmányokból kiderült, hogy tűzoltók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik