Nagyvilág

Lemondana atomfegyvereiről Észak-Korea

Észak-Korea a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését akarja, amennyiben az Egyesült Államok felhagy a Phenjannal szembeni ellenséges magatartással – jelentette ki Kvong Ho Ung, aki a Korea-közi tárgyalásokon az észak-koreai küldöttséget vezeti.

Kvong emlékeztetett arra, hogy az északi kommunista rendszer alapítójának, Kim Ir Szen elnöknek “utolsó kívánsága” a félsziget atommentessé tétele volt és ez Phenjan végső célja is. Ha az Egyesült Államok baráti módon viszonyul Észak-Koreához, semmi okunk nem lesz arra, hogy akár egyetlen atomfegyvert birtokoljunk – jelentette ki a diplomata.

Ez a nyilatkozat felidézte Kim Dzsong Il észak-koreai vezető múlt heti kijelentését, amely szerint az Észak visszatér a hatoldalú tárgyalásokhoz, ha megkapja a kellő tiszteletet Washington részéről. Phenjan nem közölte világosan, hogy milyen gesztusra számít az Egyesült Államok részéről, de egy alacsonyabb beosztású észak-koreai illetékes a dél-koreai hírügynökségnek hétfőn azt mondta, hogy a jóindulat jelének vennék, ha Washington nem úgy utalna Észak-Koreára, mint “zsarnoki államra”.

A találkozón Csung Dong Jong dél-koreai újraegyesítési miniszter felszólította Észak-Koreát: térjen vissza júliusban a Phenjan nukleáris programjáról folyó pekingi hatoldalú tárgyalásokhoz. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a nukleáris válságot a Korea-közi tárgyalások szintjén is meg kell vitatni és oldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik