Nagyvilág

Lemondott a kirgiz miniszterelnök

Kurmanbek Bakijev ideiglenes kirgiz államfő, a július 10-i elnökválasztás fő esélyese lemondott miniszterelnöki tisztségéről a választási kampány idejére. Bakijev a múlt héten közölte ezt a szándékát, amellyel az egyenlő választási kampányt kívánja biztosítani.

Bakijev és Feliksz Kulov első miniszterelnök-helyettes “csapatban” indulnak az elnökválasztáson, Bakijev győzelme esetén Kulov a miniszterelnöki poszt várományosa. A július 10-i elnökválasztáson, amelyen Aszkar Akajev elűzött elnök utódját választják meg, hivatalosan hét jelölt indul. Bakijev és Kulov közös nyilatkozatban szólította fel a kormánytisztviselőket, ne avatkozzanak be a választási kampányba, és ismételten megígérték, hogy nem vesznek igénybe kormányforrásokat a kampányhoz.

A biskeki fő kormányépületek környékén hétfőn fokozott biztonsági őrizet volt a múlt heti zavargások után, amelyek az egyik, elnökválasztásokból kizárt ellenzéki jelölt hívei és a rendfenntartó erők között törtek ki; a kormányépületeket mintegy kétezer rendőr és katona őrizte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik